In een zadenbib kan je zelfgeoogste zaden binnenbrengen en meenemen. Je vindt een zadenbib in het EcoHuis (Borgerhout), bibliotheek De Poort (Berchem), kinderbib De Vertellerij (Berchem), bibliotheek Driehoek (Ekeren), bibliotheek Park (Merksem) en bibliotheek Bist (Wilrijk).

Bibliotheekmedewerker toont zakjes bloemenzaad

Hoe werkt de zadenbib?

Het principe is heel eenvoudig: in een zadenbib kan je gratis zaden meenemen van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, bloemen... In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen.

Catalogus

De Antwerpse zadenbibs maken deel uit van een groter netwerk met nog een veertigtal andere zadenbibs. Je vindt een overkoepelende zadencatalogus op http://www.mijntuin.org/seed-libraries.

Stekjesbib in bib Driehoek

De zadenbib van Ekeren is in de zomer van 2019 gestart met een nieuw initiatief. Onder het motto 'Haal meer groen in huis en zuiver je lucht' kan je voortaan stekjes van kamerplanten ruilen in de 'stekjesbib'. Stekjes zijn jonge nog niet verharde scheuten van een plant. Wie een stekje (in een potje zand) naar de stekjesbib brengt, mag er eentje kiezen uit de basiscollectie. Bekijk boeken over stekjes in de catalogus.

Vrijwilliger worden?

Een ploeg vrijwilligers zorgt voor het schoonmaken en verpakken van de zaden en maakt etiketten voor de zaadzakjes. Heb je interesse om als vrijwilliger mee te helpen voor de zadenbib? Stuur dan een mailtje naar zadenbib@antwerpen.be.

Expo in het Ecohuis

Het Ecohuis organiseert regelmatig tentoonstellingen over ecologisch (ver)bouwen en vernieuwende vormen van stedelijk groen. Op het groendak en in de EcoTuin doe je ideeën op over de mogelijkheden om op een relatief kleine oppervlakte een echte stadstuin in te richten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de zadenbib

Schrijf u in op de nieuwsbrief van de zadenbib

Inschrijven