Zaden lenen, oogsten en schenken

Bibliotheekmedewerker toont zakjes bloemenzaad

Vingerhoedskruid, afrikaantjes, tuinbonen, ijzerhard… het behoort nu ook tot de bibliotheekcollectie. Geen boeken of dvd’s, maar zaadjes, geschonken door klanten die ze zelf in hun tuin hebben geoogst en het teveel ter beschikking stellen van tuiniers die nog een plekje vrij hebben.

Hoe werkt de zadenbib?

Het principe is heel eenvoudig: in een zadenbib kan je gratis zaden meenemen van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, bloemen... In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen.

Bekijk boeken in de Antwerpse catalogus over zaden.

Zadenbibs in Antwerpen

Zaterdag 26 februari ontwaken de zadenbibs in de Erfgoedbibliotheek en zes Antwerpse bibliotheken. De zadenbib in het EcoHuis opent op dinsdag 1 maart. Thema dit jaar is de tuinboon.

Je vindt een zadenbib in:

Catalogus

De Antwerpse zadenbibs maken deel uit van een groter netwerk met nog een veertigtal andere zadenbibs. Je vindt een overkoepelende zadencatalogus op http://www.mijntuin.org/seed-libraries.

Zelf zaden schenken

We streven naar een mooie en gevarieerde zadencollectie van verschillende groenten-, bloemen- en kruidenzaden. Daarbij kan jij ons helpen. Heb je groene vingers? Ben je een gepassioneerd moestuinier? Schenk ons dan zaden uit jouw eigen moestuin:

  • Verpak de zaden in stevig papier.
  • Schrijf op de verpakking de juiste benaming van de zaden en het jaar van oogsten.
  • Schrijf op de verpakking ook jouw naam, telefoonnummer of mailadres. Dan kunnen we je contacteren bij eventuele vragen. Jouw gegevens worden enkel gebruikt voor deze doeleinden en worden niet langer dan strikt noodzakelijk bewaard.
  • Je kan de zaden afgeven in een Antwerpse zadenbib tijdens de openingsuren.
  • Hiermee oogst je heel veel dankbaarheid en je stimuleert de groei van een betere wereld.

Stekjesbib in bib Driehoek

De zadenbib van Ekeren is in de zomer van 2019 gestart met een nieuw initiatief. Onder het motto 'Haal meer groen in huis en zuiver je lucht' kan je stekjes van kamerplanten ruilen in de 'stekjesbib'. Stekjes zijn jonge nog niet verharde scheuten van een plant. Wie een stekje (in een potje zand) naar de stekjesbib brengt, mag er eentje kiezen uit de basiscollectie. 

Bekijk boeken in de Antwerpse catalogus over kamerplanten.

Zadenbibtuin

Dankzij de zaadjes van de zadenbib laten we planten groeien en tuinieren we met onze vrijwilligers. Zo zorgen we ervoor dat we terug zaden kunnen oogsten. De hele levenscyclus van een plant. In bibliotheek Driehoek te Ekeren werd een mooie zadenbibtuin ontworpen. Binnenkort openen meerdere zadenbibtuinen verspreid over de stad. Kom gerust een kijkje nemen in de Ekerse zadenbibtuin of vraag informatie aan de balie.

Vrijwilliger worden?

Een ploeg vrijwilligers zorgt voor het schoonmaken en verpakken van de zaden en maakt etiketten voor de zaadzakjes. Ze komen regelmatig samen in het Posthof in Berchem. Heb je interesse om als vrijwilliger mee te helpen voor de zadenbib? Stuur dan een mailtje naar zadenbib@antwerpen.be.

Expo in het Ecohuis

Het Ecohuis organiseert regelmatig tentoonstellingen over ecologisch (ver)bouwen en vernieuwende vormen van stedelijk groen. Op het groendak en in de EcoTuin doe je ideeën op over de mogelijkheden om op een relatief kleine oppervlakte een echte stadstuin in te richten.

Partners van de Zadenbib

De Zadenbib is een project van de Antwerpse bibliotheken in samenwerking met het de Erfgoedbibliotheek, het Ecohuis, Museum Plantin Moretus en buurtcentrum Posthof.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de zadenbib

Inschrijven