De Taalpunten Nederlands ondersteunen nieuwkomers, anderstalige en laaggeletterde volwassenen. Je vindt er gratis materialen om Nederlands te leren. Meer dan 155 bibliotheken maken intussen deel uit van het netwerk van Taalpunten Nederlands in Vlaanderen.

 

Bezoekers in de Taalzone van bibliotheek Permeke

Wat is een Taalpunt Nederlands?

Ben je nieuwkomer of anderstalig en wil je Nederlands leren? Of woon je hier al lang maar wil je beter Nederlands leren lezen en schrijven? Kom dan naar het Taalpunt Nederlands in de bibliotheek:

  • district Antwerpen: bibliotheken Permeke, Elsschot, Kielpark en Luchtbal
  • district Borgerhout: bibliotheek Vrede
  • district Deurne: bibliotheek Couwelaar
  • district Hoboken: bibliotheek Hoboken.

De Taalpunten van de Antwerpse bibliotheken werken samen met Atlas, Documentatiecentrum Atlas, Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) en Ligo, Ontmoetingscentra en verschillende buurthuizen.

Collectie en zoektips

In een Taalpunt Nederlands vind je taalcursussen, grammatica- en spellingsboeken, lees- en infoboeken in eenvoudige taal, luisterboeken, woordenboeken en Nederlandstalige films.

Open Inloop Taal

In vier Taalpunten Nederlands (Elsschot, Kielpark, Luchtbal en Couwelaar) vindt er twee maal per week een Open Inloop Taal- moment plaats. Je kan er gratis en vrijblijvend Nederlands komen oefenen. Docenten van Ligo, CVO en medewerkers van Atlas helpen jou hierbij. Je wordt warm onthaald met koffie, thee en koekjes.

Taallabs met begeleiding

In de Taalpunten van Permeke, Elsschot, Kielpark, Luchtbal, Vrede en Couwelaar kan je gratis komen oefenen op pc's met programma’s en websites om Nederlands te leren. Op bepaalde dagen zijn er vrijwilligers om je hierbij te begeleiden.

Lees meer over de taallabs met begeleiding

Projecten en SamenLeesgroepen

Het Taalpunt Nederlands streeft naar meer zelfredzaamheid van anderstaligen. Het Nederlands niet beheersen heeft gevolgen op sociaal-economisch, politiek, cultureel en maatschappelijk gebied. Het maakt dat mensen niet op een volwaardige manier kunnen functioneren in de samenleving en ook hun persoonlijke doelen niet kunnen realiseren.

​Projecten

Het Taalpunt Nederlands organiseert regelmatig projecten met partners die werken met anderstaligen zoals CVO, basiseducatie, conversatiegroepen, taalbuddywerkingen, Taal-oor, 2-spraak en buurthuizen. Er zijn schrijf- en poëzieprojecten, film- en toneelvoorstellingen, lezingen van Wablieft-auteurs, digital storytelling.

Leeskoffer voor SamenLeesgroepen met anderstaligen

Elk Taalpunt heeft ook een SamenLeesgroep met anderstaligen die werkt volgens de principes van The Reader van Jane Davis. Begeleiders of NT2-docenten kunnen leesboekjes van de leeskoffer voor samenleesgroepen met anderstaligen lenen. Neem contact op met de bib voor meer info.

Het netwerk van de Taalpunten Nederlands in Vlaanderen

De Antwerpse bibliotheken ontwikkelden in 2009 het concept van de Taalpunten Nederlands. Stad Antwerpen heeft in 2015 het concept van de Taalpunten Nederlands gedeponeerd. Voor een symbolisch bedrag stellen de Antwerpse bibliotheken hun kennis en expertise ter beschikking. Intussen maken meer dan 155 Taalpunten Nederlands in verschillende provincies in Vlaanderen gebruik van de databank en communicatiematerialen die werden ontwikkeld in verschillende talen.

Bekijk het overzicht per provincie