Zien we jou tijdens November Boekenmaand?

November Boekenmaand is een nieuw initiatief van de stad Antwerpen waaraan het hele boekenvak meewerkt, van boekhandel tot uitgever, van auteur tot literaire organisatie. Het is de opvolger van LEES!, het boekenfestival in Antwerp Expo.

boekenmaandGroen

• November Boekenmaand
  • Van 30 oktober tot 30 november 2022 in Antwerpen
  • Meer info en het volledige programma via ​ www.boekenmaand.be

Openingsfestival

Behoud de Begeerte organiseert het openingsfestival in opdracht van Antwerpen Boekenstad. Zij werken samen met partnerorganisaties als Creatief Schrijven, Dans! Dichter! Dans!, VONK & Zonen en BZN/Samen Lezen. ​ In het KMSKA zijn er panelgesprekken over actuele thema’s, met o.a. Tom Lanoye en Stefan Hertmans. Ze zetten ook Joke van Leeuwen in de bloemetjes: deze grande dame van de literatuur, van wie er een nieuwe dichtbundel én een nieuw jeugdboek verschijnen, viert in september haar 70ste verjaardag.

Elk weekend van november een boekenevent

Het internationaal toonaangevende literatuur-en muziekfestival Crossing Border trapt op 4 november in de Arenbergschouwburg af met PJ Harvey die haar boek ‘Orlam’ voorstelt en eindigt op 6 november in De Studio met een internationaal auteurs- en muziekfestival met gasten als Prix Goncourt-winnares Leïla Slimani, angry old man DBC Pierre (UK) en debutant Angelo Tijssens.

Het Leesjury-feest van Iedereen Leest verwelkomt op zondag 13 november iedereen tussen 4 en 99 jaar in hetpaleis en Arenberg voor voorleessessies, vertelmomenten, live-illustraties en signeersessies. Op het podium stappen auteurs en illustratoren die de voorbije 40 jaar in de prijzen vielen of vaak genomineerd werden onder wie Annet Schaap, Dimitri Leue, Sylvia vanden Heede en Marc de Bel.

In het weekend van 19 en 20 november organiseren bibliotheek Permeke en het MAS samen met ‘Antwerpen vertelt’ een festival rond storytelling voor jong en oud met o.a. Shamisa Debroey, Studio Sesam en Peter Holvoet-Hanssen. Van 25 tot 27 november vindt de feesteditie plaats van het Grafixx festival. Illustratie, grafiek, beeldverhaal en zines komen aan bod in De Studio met live performances, lezingen, workshops en tentoonstellingen van o.a. Olivier Schrauwen, Tara Booth (US), Ward Zwart en Esra Altin (DE). Op het REVIVE-Filosofiefestival in de Arenberg brengt filosofiehuis Het zoekend hert op 27 november denkers samen onder wie David Van Reybrouck, Martha Claeys en Tinneke Beeckman.

Doorlopend programma in de Antwerpse bibliotheken en boekhandels

De Antwerpse boekhandels en bibliotheken, de plek waar boeken elke dag koning zijn, zetten de hele maand lang het boek en het lezen in de kijker met een waaier aan programma’s, ook in de Antwerpse districten en wijken. Zo lezen bezoekers in de bib van Ekeren een verhaal in ruil voor een nieuwe haarcoupe en luisteren ze in de Nottebohmzaal geboeid naar het klimaatbetoog van Nic Balthazar. Boekhandels als ’t Stad Leest, Standaard Boekhandel en De Groene Waterman organiseren extra auteursontmoetingen en signeersessies.

Een vrouw met een boek voor haar gezicht, met de tekst 'November Boekenmaand'. Op de achtergrond rekken met boeken en een wereldbol.