Wilrijk experimenteert met 'onbemande bibliotheek'

Bib Bist wordt een 'onbemande bib' tijdens een deel van de openingsuren. Geregistreerde leden kunnen zelf materialen lenen of terugbrengen, kranten en tijdschriften lezen en een pc van de bib gebruiken.

Bezoeker scant materialen in bib Bist

Van 44 naar 57 openingsuren

Concreet betekent dit dat Bib Bist ook op dinsdagochtend van 8 tot 10 uur, dinsdag- en woensdagavond van 20.15 tot 22 uur en zondag van 10 tot 17 uur open zal zijn.

Naast deze onbemande tijdsblokken blijven de reguliere openingsuren met bibliotheekmedewerkers behouden. Dankzij dit pilootproject verhoogt het totale aantal openingsuren van 44 naar 57 uren.

Op voorhand registreren

Geïnteresseerden moeten zich op voorhand aan de balie van de bib registreren om gebruik te kunnen maken van deze extra openingsuren. Een gebruiker moet lid zijn van de bibliotheek, moet ouder zijn dan 18 jaar en mag op het moment van registratie geen openstaande bibliotheekschulden hebben.

Proefproject

De stad Antwerpen zal de bezoekerscijfers monitoren, het project tussentijds evalueren en indien nodig bijsturen. Bij een positieve evaluatie zal bekeken worden welke andere bibliotheken in Antwerpen in aanmerking komen voor onbemande openingsuren.