Tom Naegels wint prijs het Belangrijkste Boek van het Jaar

De Vlaamse auteur Tom Naegels wint de gloednieuwe boekenprijs het Belangrijkste Boek van het Jaar. Die prijs bekroont het beste non-fictieboek van Nederland en Vlaanderen van het afgelopen jaar.

Tom Naegels voor een rek boeken.

Tom Naegels werd als enige Vlaming genomineerd met zijn boek "Nieuw België: een migratiegeschiedenis 1944-1978". In dat boek schetst Naegels het verhaal van de honderdduizenden gastarbeiders die na de Tweede Wereldoorlog naar ons land kwamen om het mee te helpen heropbouwen.

UItreiking op 20 september

Het Belangrijkste Boek van het Jaar werd op 20 september voor het eerst uitgereikt. Met een geldprijs van 15.000 euro is het meteen de grootste non-fictieprijs van het Nederlandse taalgebied. 

Tom Naegels moest het opnemen tegen vier Nederlandse auteurs.  In hun rapport is de jury lovend over 'Nieuw België': "Naegels schreef een grondig geresearcht, meeslepend verteld en prachtig uitgegeven boek dat ook buiten ‘Nieuw België’ brede weerklank verdient."

Bekijk het juryrapport

Première "Nieuw België" in Schouwburg De Kern

Tijdens de première brengt Tom Naegels zijn boek "Nieuw Belgie: een  migratiegeschiedenis 1944-1978" tot leven. In de levendige vertellerstraditie van Bart Van Loo, begeleid door sprekende en geestige beeldfragmenten, loodst hij het publiek door de drie decennia die ons land maakten tot wat het nu is.