Make-over voor bibliotheek Permeke

Of je nu naar bibliotheek Permeke komt om nieuwe boeken te ontdekken, vrienden te ontmoeten, aan activiteiten mee te doen of huiswerk te maken, de stad vindt het belangrijk dat je je thuis en welkom voelt in de bib. Daarom komt er deze zomer een grootschalige herinrichting van het gelijkvloers.

Bezoekers in de marktzone van bib Permeke

Permeke sluit even de deuren

Het is wachten tot het najaar om de nieuwe bibliotheek te ontdekken. De werken vinden plaats in de zomer. Daarom zal de bibliotheek en jongerenbib Permeke tijdelijk gesloten zijn van 26 juni tot en met 16 juli. Uitlenen kan tot en met zondag 25 juni. Vanaf 17 juli is de bibliotheek opnieuw toegankelijk, maar niet alle materialen zullen beschikbaar zijn. Tijdens deze periode zullen zones afwisselend gesloten worden. Tot 1 september kan je hierdoor hinder ondervinden. Uiteraard ben je tijdens de periode van de werken heel welkom in de andere Antwerpse bibliotheken

Benieuwd naar wat je vanaf het najaar kan ontdekken in de nieuwe bibliotheek?

Grote variatie aan bezoekers en activiteiten

Met bijna 800.000 bezoekers per jaar is bibliotheek Permeke een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen in de stad. Bezoekers komen uit de buurt maar ook van verder. Ook in wat mensen er komen doen is er veel variatie: je vindt er veellezers, kinderen die hun huiswerk maken of computerspelletjes spelen, mensen die willen meedoen aan activiteiten en jongeren die er in stilte willen studeren. Om al deze klanten op de juiste manier te verwelkomen, hun weg te laten vinden en ze tegelijkertijd te inspireren met de collectie, is er een nieuwe inrichting nodig. Uit onderzoek blijkt immers dat heel wat klanten drempels ervaren bij een bezoek. Daarom gaat de bibliotheek voor een volledig nieuw gelijkvloers met verschillende zones. Op die manier wordt Permeke een nieuwe bibliotheek, op maat van wat de uiteenlopende gebruikers nodig hebben. Vandaag en in de toekomst. 

Nieuwe indeling met koffiebar en jeugdzone

In de eerste zone die je betreedt na het binnenstappen van de nieuwe bibliotheek heb je tijd en ruimte om je spullen op te bergen en op je gemak te beslissen wat je zal doen. Koffie drinken, de krant lezen en afspreken met vrienden doe je in de nieuwe barie (samentrekking van koffiebar en balie), het levendige hart van de bibliotheek. Hier ontdek je bij elk bezoek een nieuwe selectie van verrassende en inspirerende materialen. Enthousiaste medewerkers staan klaar om je, indien gewenst, te verwelkomen en te begeleiden. Het nieuwe gelijkvloers is zo ingericht dat je ook op eigen houtje steeds vlot je weg vindt.

Focus op kinderen en jongeren

In de nieuwe indeling is er veel aandacht voor kinderen en jongeren. Speciaal voor hen verschijnt er een nieuwe, dynamische omgeving met ruimte voor beleving, actie en samenzijn. De gezellige Boekstartzone nodigt de allerjongsten (0 - 6 jaar) en hun ouders uit om samen boeken te ontdekken. In de kinderzone (6-12 jaar) vinden kinderen en hun begeleiders veel ruimte om individueel of samen te lezen en activiteiten te doen. In de tienerzone (12-15 jaar) zijn er comfortabele werkplekken om te studeren, huiswerk te maken en om gezellig samen te zijn. Met knusse zitplekken, creatieve labs en workshopruimtes zet de nieuwe inrichting in op leesplezier, taaleducatie en het versterken van de geletterdheid bij de jeugd.