Jeugdboekenmaand viert vijftigste verjaardag

In 2021 bestaat de Jeugdboekenmaand 50 jaar! Daarom is het heel de maand maart feest want... ‘Lezen is een feest’.

Banner Jeugdboekenmaand © Leo Timmers

50 jaar leesplezier

Jeugdboekenmaand loopt al sinds 1972, toen nog onder de naam 'Jeugdboekenweek'. Sinds 2017 zijn de traditionele twee weken uitgebreid en wordt er elk jaar de hele maand maart gevierd.

Het jaarlijkse leesfestijn voor kinderen en jongeren staat volledig in het teken van leesplezier.

Wedstrijd

Illustrator Leo Timmers maakte dit jaar een feestaffiche. Voor de wedstrijd zoeken we het favoriete feestboek van jonge lezers. Welk boek is voor hen een feest? Van welke titel spat het leesplezier af? Deelnemen doe je door een feestelijk(e) foto of filmpje te posten met je favoriete boek.

De wedstrijd gaat vanaf 1 februari online via de website www.jeugdboekenmaand.be. En uiteraard zijn er mooie boekenpakketten te winnen!

Doeboekje

Ook dit jaar is er een nieuw doeboekje gratis beschikbaar voor alle klassen van het 3de en 4de leerjaar. De laatste jaren is dit boekje voor de Antwerpse jongeren een echt hebbeding geworden. Op een handig formaat vind je er allerlei opdrachten en leuke spelletjes.

De pagina's zijn afzonderlijk te downloaden zodat je niet hoeft te knippen in het boekje. De doeboekjes zijn ook verkrijgbaar in elke bibliotheek zolang de voorraad strekt.

Vind tips in de bib!

Bibliotheekmedewerkers zijn leesambassadeurs bij uitstek. Natuurlijk kunnen zij je helpen bij het vinden van het juiste feestboek. Ga naar de bibliotheek in jouw buurt, bekijk de boekentips of vraag suggesties aan de jeugdmedewerkers en maak je favoriete keuze.

Partners van de Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand wil Iedereen Leest aandacht vragen voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal.

Iedereen Leest zorgt voor boekentips en inspiratie en verspreidt promotiematerialen om van de Jeugdboekenmaand een echt feest te maken. Om dit te realiseren wordt er samengewerkt met bibliotheken, scholen, boekhandels en andere partners. Cultuurconnect (het steunpunt voor openbare bibliotheken en cultuurcentra) en Boek.be (vakorganisatie van het boekenvak) zijn vaste partners.