Feest van de Doden in Permeke

Tijdens de maand oktober zet Permeke haar deuren open voor de Mexicaanse cultuur. Doe mee aan een creatieve workshop, bekijk de kleurrijke tentoonstelling of een mooie familiefilm en kom dansen op het feest!

Week van de Doden

Sinds enkele jaren organiseert bibliotheek Permeke in oktober het Feest van de Doden.

De Dag van de Doden (Día de Muertos) is een traditie in Centraal- en Zuid-Amerika en dateert uit het pre-Colombiaanse tijdperk. De Dag symboliseert de hereniging van de levenden met hun overleden geliefden, familie en vrienden. Volgens de inheemse culturen reizen de doden door de kosmos, tussen de zon en de sterren. Graven worden schoongemaakt en versierd en thuis worden altaren gebouwd met bloemen, kaarsen, versieringen en foto’s. Ook de favoriete maaltijd van de overledenen en muziek mag niet ontbreken. Het altaar vormt een poort waardoor de doden zich weer even bij de levenden kunnen voegen.

Expo, workshops én verhalen

In bibliotheek Permeke loopt van 8 oktober tot 1 november een expo met elementen uit de rijke Mexicaanse cultuur: “Criaturas y creaciones en colores” (wezens en creaties in kleuren).

In de loop van oktober zijn er workshops en verhalen waarin kinderen en volwassenen kunnen kennismaken met Mexicaanse tradities. Ook voor scholen is er een uitgebreid programma.

Op zondag 31 oktober vieren we het Feest van de Doden (Fiesta de Muertos). Je kan genieten van Mexicaanse gerechten en Latijns-Amerikaanse muziek van TriOrganico en La Malquerida en daarna dansen we de nacht in op de zwoele beats van DJ Santos.

Meer info vind je op www.permeke.org.