De zadenbibs openen op 27 februari

Zaterdag 27 februari ontwaken de zadenbibs in het EcoHuis en in bibliotheken De Poort, De Vertellerij, Driehoek, Park en Bist. Thema dit jaar is de tomaat.

Etoile blanche d'Anvers

Ken je de zadenbibs al?

In een zadenbib breng je zaden binnen die je zelf geoogst hebt en je kunt er ook zaden lenen. Je vindt er gratis zaad van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten en bloemen. In ruil vraagt de zadenbib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken.

© Foto: https://www.tomatofifou.fr/

De Witte Ster van Antwerpen

Het thema is dit jaar de tomaat. De Witte Ster van Antwerpen is een witgele, zoete tomaat met sappig vruchtvlees. In samenwerking met het Museum Plantin-Moretus gebruikten de zadenbibs een meesterlijk in hout uitgesneden tekening van een tomatenplant om infoborden en een kaartje te verfraaien.

Elk kaartje kreeg 5 bijzondere zaden van de tomaat l'Etoile blanc d'Anvers. Haal je kaartje gratis af in een van de zadenbibs of aan de balie van het Museum Plantin-Moretus, kweek je eigen Ster van Antwerpen en breng je pitjes (zaadjes) terug naar de zadenbib. Zo kunnen we deze oude soort weer groot maken en werk je mee om de zadenbibs te laten groeien. De oplage van de kaartjes is beperkt, dus wees er snel bij!

Opening en activiteiten

De zadenbibs heropenen op zaterdag 27 februari. Vanaf dan ben je welkom om opnieuw zelfgeoogste zaden te brengen en mee te nemen. Door de coronacrisis zijn alle culturele activiteiten voor volwassenen in de Antwerpse bibliotheken geannuleerd of uitgesteld. Raadpleeg de Uitkalender voor info over de activiteiten die wel plaatsvinden.

Zadenbibs in Antwerpen

Vrijwilliger worden?

Elke zadenbib werkt met vrijwilligers. Zij zorgen voor het schoonmaken en verpakken van de zaden en ze maken etiketten voor de zaadzakjes. Heb je interesse om hieraan mee te werken? Lees meer en stel je kandidatuur.