De zadenbibs openen op 26 februari

Zaterdag 26 februari ontwaken de zadenbibs in de Erfgoedbibliotheek en zes Antwerpse bibliotheken. De zadenbib van het EcoHuis opent op dinsdag 1 maart.

Kaart met uitgesneden drukblok van een tuinboonplant - © An Eisendrath.

Ode aan de tuinboon

In 2022 zetten de Antwerpse zadenbibs de tuinboon in de kijker. In samenwerking met Museum Plantin-Moretus gebruikten de zadenbibs een meesterlijk in hout uitgesneden drukblok van een tuinboonplant om infoborden en een kaartje te verfraaien.

Klimaatdichteres Esohe Weyden schreef een prachtig gedicht over deze verrassend lekkere groente. De tuinboon vertelt zelf hoe het is om uit te groeien van een zaadje tot een volwaardige peul met bonen zo groot als knikkers, het is een echte heldin. Het gedicht is terug te vinden op de kaart. Zo maakte Esohe de link met het thema van de Jeugdboekenmaand 2022 over “helden en schurken”.

Het gedicht werd door Esohe ook verfilmd. https://youtu.be/zSN3cSaqI1I

Elke kaart kreeg drie zaden van de tuinboon. Haal je kaartje gratis af in een van de Antwerpse zadenbibs of aan de balie van Museum Plantin-Moretus. De oplage van de kaartjes is beperkt.

Deel je kweektips en foto’s van je tuinboonplant en -oogst op Instagram met #antwerpsezadenbibs en breng een deel van deze zaadjes terug naar de zadenbib. Zo werk je mee om de zadenbibs te laten groeien.

Raadpleeg de Uitkalender voor info over de activiteiten van de zadenbibs.

Zadenbib voor groene vingers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de Zadenbib.

© Foto: An Eisendrath.