De zadenbibs openen op 22 februari

Zaterdag 22 februari openen de zadenbibs in het EcoHuis en in bibliotheken De Poort, Driehoek, Park en Bist opnieuw de deuren.

Handmatig oogsten van zaden

Kent u de zadenbibs al?

In een zadenbib brengt u zaden binnen die u zelf geoogst hebt en u kan er ook zaden lenen. U vindt er gratis zaad van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten en bloemen. In ruil vraagt de zadenbib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken.

Wilde bijen

De zadenbibs zetten dit jaar de wilde bijen in de kijker Wilt u ook een tuin vol met bijen en vlinders ? Kom dan zeker een kijkje nemen in ons aanbod. U vindt er het Tübingermengsel, dat gekend is in de imkerswereld. Het is samengesteld uit eenjarige planten die veel nectar en pollen produceren en hierdoor veel bijen en vlinders aantrekken.

Opening en activiteiten

Zadenbib Driehoek. Kies nieuwe zaadjes en win persoonlijk advies in tijdens het drinken van een kopje 'zaadjesthee'. Peter Bauwens, de auteur van De nieuwe moestuin geeft een verfrissende introductie op wat een moestuin kan bieden met praktische tips.

• Zaterdag 22 februari van 10 tot 17 uur
  • Lezing door Peter Bauwens om 13.30 uur
  • Bibliotheek Driehoek, Driehoekstraat 43, Ekeren
  • Kassa 8 euro, voorverkoop 6 euro, kansentarief 2 euro
  • Bestel tickets

Zadenbib Bist. Opening zadenbib met zadenspel en ruilbeurs. Weet u hoe het zaadje van een basilicumplantje eruit ziet? Speel het zadenspel en maak kans op een verrassing.

• Zaterdag 22 februari van 10 tot 13 uur
  • Bibliotheek Bist, Bist 1, Wilrijk
  • Gratis, iedereen is van harte welkom
  • Meer informatie

Zadenbib De Poort. Oog in oog met wilde bijen. Joeri Cortens van Natuurpunt beschrijft de boeiendste taferelen uit de bijenwereld in onze tuin.

• Zaterdag 7 maart van 10 tot 12 uur
  • Bibliotheek De Poort, Willem Van Laarstraat 15-17, Berchem
  • Gratis, iedereen is van harte welkom
  • Reserveren via www.ccbe.be/indebib

Zadenbib Park. Workshop macramé plantenhanger. Maak samen met twee enthousiaste vrijwilligers een macramé plantenhanger

• Dinsdag 10 maart van 13.30 tot 15.30 uur
  • Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28A, Merksem
  • Gratis als u de plantenhanger doneert aan de bib, anders 5 euro voor het materiaal

Vrijwilliger worden?

De zadenbib werkt met vrijwilligers. Zij zorgen voor het schoomaken en verpakken van de zaden en ze maken etiketten voor de zaadzakjes. Hebt u interesse om hieraan mee te werken? Lees meer en stel uw kandidatuur.