Antwerpse bibliotheken starten afhaalservice

Als lid van de bibliotheek kan je materialen op afspraak afhalen in elk district. Zo breiden we onze service uit voor iedereen die, naast de digitale dienstverlening, graag weer fysieke boeken en andere materialen wil lenen. In elk district is er een afhaalbibliotheek.

Vrouw met stapeltje boeken van de bib

Hoe werkt de afhaalservice?

De afhaalservice werkt op bestelling. Je vraagt maximaal 10 materialen aan die je komt afhalen op een afgesproken tijdstip in de bibliotheek van je keuze. Hou er rekening mee dat door de verwachte grote vraag mogelijk niet alle titels van jouw verlanglijst kunnen worden geleverd.

Nog geen lid van de bib? Of is je lidmaatschap vervallen? Vraag een abonnement aan via het e-loket van stad Antwerpen.

Liever kiezen tussen de rekken? De bibliotheken zijn terug open vanaf 2 juni

Zo bestel je bibliotheekmaterialen en maak je een afspraak om deze af te halen:

1. Zoek materialen op in de catalogus en kijk zeker na of alle titels aanwezig zijn in de bibliotheek waar je wenst af te halen. Kies maximaal 10 titels en zet deze in ‘Mijn Lijsten’. Hoe je lijstjes maakt van bibliotheekitems vind je terug bij de veelgestelde vragen  of in dit instructiefilmpje.
  2. Download de lijst in pdf-formaat en geef het de volgende bestandsnaam: A-kaartnummer_Voornaam_Naam. Voorbeeld: 900001703173_Jos_Vermeulen.
  3. Open het online inschrijvingsformulier van de gewenste afhaalbibliotheek op antwerpen.bibliotheek.be/agenda en geef je A-kaartnummer, naam, voornaam, e-mail en eventueel telefoonnummer op.
  4. Selecteer in het formulier de bibliotheek waar je de titels hebt gekozen, kies een tijdstip waarop nog afhaalmomenten beschikbaar zijn en klik op 'Indienen'.
  5. Je krijgt een afspraakbevestiging op het mailadres dat je hebt opgegeven. Stuur een antwoord op deze mail en voeg de verlanglijst in pdf-formaat bij. Doe dit dezelfde dag nog, anders is er onvoldoende tijd om je bestelling te verwerken. Mails zonder een bijlage of zonder afspraakbevestiging kunnen we helaas niet behandelen.
  6. Kom op het afgesproken tijdstip naar de afhaalbibliotheek. Breng zeker je A-kaart of uw afspraakbevestiging mee.
  7. Niet afgehaalde bestellingen worden terug op het rek gezet.
  8. Door het aanvragen van een pakket geef je automatisch toestemming aan de bibliotheek om materialen te lenen op je persoonlijke lidkaart.

Je kan deze werkwijze ook nalezen en downloaden in het stappenplan.

Praktische vragen

Welke bibliotheken richten een afhaalservice in en wanneer kan ik materialen afhalen?

De afhaaldienst is mogelijk in volgende bibliotheken :

• Permeke - Antwerpen - op maandag
  • De Poort - Berchem - op maandag
  • Viswater - Berendrecht - op donderdag
  • Vrede - Borgerhout - op woensdag
  • Couwelaar - Deurne - op maandag
  • Driehoek - Ekeren - op vrijdag
  • Hoboken - op dinsdag en donderdag
  • Park - Merksem - op donderdag
  • Bist – Wilrijk - op dinsdag en donderdag

Kan ik materialen voor iemand anders afhalen?

Je mag ook materialen afhalen voor gezinsleden of naasten die bibliotheekklant zijn.

Ik heb nog geen profiel voor Mijn Bibliotheek. Hoe maak ik dat aan?

Hoe je een profiel aanmaakt voor Mijn Bibliotheek vind je stap voor stap terug in dit instructiefilmpje.

Hoe maak ik lijstjes in Mijn Bibliotheek?

Hoe je lijstjes maakt van bibliotheekitems vind je terug bij de veelgestelde vragen  of in dit instructiefilmpje.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten voor Mijn Bibliotheek. Wat doe ik nu?

Hoe je een nieuw wachtwoord aanvraagt voor Mijn Bibliotheek vind je in dit instructiefilmpje.

Hoe en wanneer kan ik mijn bestelling komen afhalen?

Je krijgt een exact tijdstip om je materialen af te halen. Meld je in de afhaalbibliotheek aan en je krijgt je aangevraagde materialen mee op vertoon van je A-kaart of afspraakbevestiging.

Hoe kan ik bibmaterialen terugbrengen?

Materialen terugbrengen kan via de inleverschuif in elke afhaalbibliotheek, met uitzondering van bibliotheek Vrede in Borgerhout. In deze bibliotheek kan je bij het afhalen ook materialen terugbrengen door ze in een bak te leggen. Hou er rekening mee dat materialen nog minstens 3 dagen als geleend op je kaart blijven staan.

Kan ik materialen uit een andere bib laten overbrengen?

Er worden geen materialen van een andere bib overgebracht. Kijk dus zeker na of alle titels die je wenst te bestellen aanwezig zijn in de bibliotheek waar je wenst af te halen.

Worden de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd?

• Medewerkers die in contact komen met de materialen dragen handschoenen en verzorgen de handhygiëne.
  • Respecteer de regels rond social distancing tijdens het afhalen en kom niet naar de bib als je je ziek voelt.

Heb je een andere vraag? Neem contact op met het stedelijk contactcenter op 03 22 11 333.