Hebt u moeite om gewone gedrukte boeken te lezen? Of wilt u onderweg of tijdens het werken van een boek genieten? Dan kunt u in de bib terecht voor aangepaste lectuur. Via 'Mijn Luisterpunt' leent u boeken, met de Anderslezen-app leest u de boeken via uw mobiel toestel of computer.

Bezoeker kiest een luisterboek in de bib

Aangepaste lectuur in de bib

In de bibliotheekcatalogus vindt u een collectie groteletterboeken, luisterboeken en makkelijk lezen-boeken. In de linkerkolom kunt u de zoekvraag verfijnen op materiaal, fictie/non-fictie, taal, leeftijd, onderwerp en genre.

Kinderen met dyslexie of andere leesproblemen kunnen terecht op het Makkelijk Lezen Plein voor een gevarieerd aanbod om het leesplezier te bevorderen.

De Luisterpuntbibliotheek

Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Luisterpunt bouwt een specifieke werking uit voor blinden, slechtzienden, afasiepatiënten, personen met dyslexie of mensen die door een fysieke beperking geen boek kunnen hanteren.

Mensen met een leesbeperking kunnen via de bib lid worden van de Luisterpuntbibliotheek en gratis boeken streamen of daisy-roms bestellen. Vraag info aan een bibliotheekmedewerker of neem contact op met de bib.

Anderslezen-app

Anderslezen maakt boeken, kranten en tijdschriften toegankelijk voor mensen met een leesbeperking.De Anderslezen-app is een toepassing om luisterboeken en e-boeken te lezen op uw tablet of smartphone. De app maakt boeken toegankelijk door het gebruik van een computerstem, tekstvergroting, kleurencontrasten, tekstmarkering en koppeling met braille-apparaten.

U kunt met deze app boeken online lezen maar ook boeken downloaden naar uw toestel zodat u achteraf kan blijven doorlezen, ook als u niet bent verbonden met het internet.

De app is beschikbaar voor Apple en Android-toestellen. 

Radioboeken

Radioboeken zijn verhalen die door Nederlandse en Vlaamse auteurs speciaal geschreven werden op verzoek van deBuren (het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat). De auteurs lazen zelf hun verhaal voor. U vindt de radioboeken terug in de bibliotheekcatalogus.

Audiokrant

Met de audiokrant beluistert u de krant binnen de muren van de bib. U kan gebruik maken van een computer of tablet in de bibliotheek om een audioversie beluisteren van 7 Vlaamse kranten: De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Tijd en Het belang van Limburg.