Materiaal uitlenen 

Een jongetje leent materialen uit aan het zelfuitleentoestel.

Hoeveel materialen kan je uitlenen?

Leen tot 20 stuks, vrij te combineren.

Waar kan je het geleende materiaal terugbrengen?

Je kan geleende materialen terugbrengen in elke Antwerpse openbare bibliotheek, ongeacht bij welke bib van Antwerpen jij je materiaal uitleende. 

Wat is de leentermijn?

De gratis leentermijn bedraagt zes weken. 
De leentermijn kan eenmaal verlengd worden met drie weken.

Bezoeker leent materialen in bibliotheek Bist

De leentermijn verlengen?

 • Kan verlengd worden met 3 weken. 
 • Door een vraag aan een bibliotheekmedewerker.
 • via Mijn Bibliotheek, de online dienst van de Antwerpse bibliotheken.
 • De verlengde leentermijn sluit automatisch aan op de eerste leentermijn.
 • Je kan alleen verlengen als de leentermijn nog geen 4 weken verstreken is.
 • De leentermijn van materialen die gereserveerd werden door een andere klant kan niet verlengd worden.

Te laat met binnenbrengen?

De Antwerpse bibliotheken werken boetevrij.

Wanneer we merken dat jouw uitleentermijn verstreken is, krijg je van ons 2 herinneringsmails met de vraag om het uitgeleende materiaal weer binnen te brengen.

Als je na onze herinneringsberichten het materiaal nog steeds niet hebt teruggebracht, betaal je de aankoopprijs. Zo kunnen we het opnieuw aankopen voor andere gebruikers.
Is je materiaal verloren of beschadigd? Laat het ons weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Elektronisch betalen

 • In alle Antwerpse bibliotheken kan je snel en efficiënt betalen met Bancontact, ook voor het kleinste bedrag.
 • In hoofdbibliotheek Permeke is cash betalen aan de balie niet mogelijk, wél aan de betaalautomaten.

Online betalen

Via het e-loket van de stad of rechtstreeks op het online betaalplatform www.antwerpen.be/nl/bibliotheeksaldo kan je je openstaand bibliotheeksaldo online betalen.

Hoe reserveer je materiaal?

Je kan tot 5 materialen reserveren en je hebt 7 kalenderdagen de tijd om deze af te halen of de reservering te annuleren. 

 • Vraag aan de balie van jouw bib om iets te reserveren Of via de link Mijn Bibliotheek, de online dienst van de Antwerpse bibliotheken
 • Van zodra 1 of meerdere van de gereserveerde materialen door jou uitgeleend worden, kunnen opnieuw 1 of meerdere materialen worden gereserveerd.
 • Zoek de gewenste titel in de catalogus. Staat het werk niet als ‘Beschikbaar’ in de bibliotheek waar je naar toe wil, klik op de knop Reserveer en meld je aan in Mijn Bibliotheek. Kies de lidkaart waarop het materiaal wil uitlenen en kies de bibliotheek waar je het wil gaan afhalen.
 • Wacht altijd op de verwittiging dat het gereserveerde materiaal voor je klaarligt. Afhankelijk van uit welke vestiging het materiaal moet overkomen kan dit 7 tot 10 werkdagen duren. Als het materiaal de status “In verwerking” heeft kan dit oplopen tot 8 weken.
 • Behoort het werk niet tot de collectie van de Antwerpse openbare bibliotheek? Dan kan je het laten overkomen naar jouw bib. Voor deze aanvraag betaal je 8 Euro.
 • Je reserveringen worden geannuleerd wanneer je abonnement vervalt.
 • Indien een reservering twee keer gedurende een lopend lidmaatschap van een jaar niet wordt opgehaald, wordt de lidkaart geblokkeerd en kunnen geen materialen meer worden ontleend. Na een gesprek met een bibliotheekmedewerker kan de kaart opnieuw worden gedeblokkeerd.

Je ontvangt een verwittiging wanneer het gereserveerde materiaal voor jou klaarligt. Uitgestuurde e-mails blijken soms verloren te gaan. Kijk zelf regelmatig na in Mijn Bibliotheek of je gereserveerd werk voor jou klaarstaat.

 

IBL of interbibliothecair leenverkeer aanvragen

Via een IBL-aanvraag kan jij materialen van een bib buiten Antwerpen laten overkomen.
Met IBL reist een boek van de ene bibliotheek naar de andere om een lener uit de nood te helpen. IBL is een dienstverlening die vanuit het netwerk van openbare bibliotheken wordt voorzien voor alle bibliotheekgebruikers in Vlaanderen en Brussel. 

IBL aanvragen:

 • prijs 8 €/ item

Je kan een aanvraag doen via Mijn bibliotheek of via een medewerker aan de balie in jouw bib.