De Leesjury (voorheen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar.

De Leesjury

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet.

Ben je tussen 4 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid!

Logo de Leesjury - Vorm: Kris Demey - Illustraties: S. Vanbelle
Vorm: Kris Demey - Illustraties: S. Vanbelle

Hoe werkt het?

Het leesjaar 2022-'23 voor de Leesjury start in september 2022. Als jurylid krijg je een lijst van boeken om te lezen en te beoordelen. Heb je alle titels van jouw leeftijdsgroep gelezen? Dan mag je ook je stem uitbrengen als jurylid. Meer informatie vind je op de website van De Leesjury.

Bekijk de nominatielijst voor het leesjaar 2022-'23

Lid worden van de Leesjury?

De Antwerpse bibliotheken organiseren geen aparte leesgroepen. Ze organiseren ook geen deelname in klasverband. Je schrijft je in als jurylid in jouw bibliotheek en ontvangt de nodige informatie en een leesdagboekje. Je leest de boeken in jouw leeftijdscategorie op eigen houtje en brengt je stem uit via de bibliotheek.

De Internetjury

Je kan ook inschrijven als internet-jurylid op www.deleesjury.be . Ook dan lees je op eigen houtje de boeken in jouw leeftijdscategorie. De boeken haal je in de bibliotheek in je buurt. Laat je meteen registreren als Leesjury-lid, zo is de bib op de hoogte dat je meedoet.

Als lezen niet zo vlot gaat

Ook als boeken lezen niet zo vlot gaat, kan je meedoen met De Leesjury. Samen met Luisterpunt zorgt Iedereen Leest er voor dat alle boeken vanaf groep 2 ook als Daisy-luisterboek, als grootletterboek en in braille beschikbaar zijn. Lees meer over de luisterboeken van de Leesjury.

De favoriete boeken van het voorbije leesjaar

Meer dan 11.500 kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee.

Bekijk de winnaars van het leesjaar 2021-'22

Voor Leerkrachten

Wil je op lesvrije momenten een leesgroep opstarten met vrijwillige lezertjes? Dan kan je een educatieve boekenkoffer aanvragen met de genomineerde boeken van vorig leesjaar.

Meer informatie

www.deleesjury.be