De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Ben je tussen 4 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid!

De Leesjury.
Nieuwe naam voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

In 2021 bestaat de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 40 jaar. Dat is hét moment voor een volledige make-over! Met een nieuwe naam, een nieuwe website, een nieuwe look en een paar inhoudelijke aanpassingen wil de Leesjury nóg meer juryleden enthousiast maken over lezen.

Logo de Leesjury - Vorm: Kris Demey - Illustraties: S. Vanbelle
Vorm: Kris Demey - Illustraties: S. Vanbelle

De Leesjury breidt uit met een leesgroep voor jongeren van 16 tot 18 jaar

Vanaf dit jaar krijgt de Leesjury een nieuwe groep erbij. Naast de  zes groepen voor leesbeesten van 4 tot 16 jaar kunnen jongeren tussen 16 en 18 jaar nu ook meelezen in een nieuwe groep 7.

Meer informatie over groep 7 vind je op de website van de Leesjury.

Hoe werkt het?

Het leesjaar 2021-'22 voor de Leesjury start in september 2021. Als jurylid krijg je een lijst van boeken om te lezen en te beoordelen. Heb je alle titels van jouw leeftijdsgroep gelezen? Dan mag je ook je stem uitbrengen als jurylid. Meer informatie vind je op de website van De Leesjury.

Bekijk de nominatielijst voor het leesjaar 2021-'22

Lid worden van de Leesjury?

De Antwerpse bibliotheken organiseren geen aparte leesgroepen. Ze organiseren ook geen deelname in klasverband. Je schrijft je in als jurylid in jouw bibliotheek en ontvangt de nodige informatie en een leesdagboekje. Je leest de boeken in jouw leeftijdscategorie op eigen houtje en brengt je stem uit via de bibliotheek.

De Internetjury

Je kan ook inschrijven als internet-jurylid op www.deleesjury.be . Ook dan lees je op eigen houtje de boeken in jouw leeftijdscategorie. De boeken haal je in de bibliotheek in je buurt. Laat je meteen registreren als Leesjury-lid, zo is de bib op de hoogte dat je meedoet.

Als lezen niet zo vlot gaat

Ook als boeken lezen niet zo vlot gaat, kan je meedoen met De Leesjury. Samen met Luisterpunt zorgt Iedereen Leest er voor dat alle boeken vanaf groep 2 ook als Daisy-luisterboek, als grootletterboek en in braille beschikbaar zijn. Lees meer over de luisterboeken van de Leesjury.

De favoriete boeken van het voorbije leesjaar

Meer dan 11.000 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee.

Bekijk de winnaars van het leesjaar 2020-'21

Voor Leerkrachten

Wil je op lesvrije momenten een leesgroep opstarten met vrijwillige lezertjes? Dan kan je een educatieve boekenkoffer aanvragen met de genomineerde boeken van vorig leesjaar.

Meer informatie

www.deleesjury.be