Boek
Nederlands

Overpeinzingen : zes essays

Zadie Smith (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Nico Groen (vertaler)
Zes persoonlijke essays met overdenkingen ten tijde van de coronacrisis in 2020, o.a. hoe verschillend die uitpakt voor verschillende bevolkingsgroepen.
Titel
Overpeinzingen : zes essays
Auteur
Zadie Smith
Vertaler
Gerda Baardman Nico Groen Paul van der Lecq Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Intimations
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
104 p.
ISBN
9789044646931 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De auteur voelt zich een beetje nep

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Naar het voorbeeld van de Romeinse keizer Marcus Aurelius zette Zadie Smith een reeks overpeinzingen op papier. Hij dacht na over de oorlog, zij over corona. Wat deed de pandemie met haar, vroeg ze zich af. Kon ze zich erboven plaatsen, zoals die oude Romein dat deed?

In de twintig jaar dat Marcus Aurelius keizer was van het Romeinse Rijk, tussen 161 en 180, beleefde hij maar enkele momenten van rust en vrede. Kwamen de Germanen niet in opstand, dan poogde wel een of andere gouverneur de macht te grijpen.

Een en al miserie, zou een andere keizer misschien gedacht hebben alvorens zijn geduld te verliezen, maar niet zo Marcus Aurelius: deze veldheer bij dag was bij nacht ook filosoof. Het komt erop aan altijd in lijn te leven met de natuur en de rede, deed hij de klassieke stoïcijnse filosofie alle eer aan, en bedachtzaam te handelen.

Marcus Aurelius zette zijn gedachten op papier in het boek Overpeinzingen, een klassiek werk uit de westerse filosofie dat Smith las nadat haar wereld overrompeld werd door corona. Zij die dacht als schrijfster een beetje buiten de wereld te leven, realiseerde zich opeens dat ze er midden in stond.

Ze beschrijft bijvoorbeeld hoe ze na de uitbraak van het virus net als veel andere welgestelde…Lees verder

Coronabrol

Sommige auteurs zouden hun praatzucht moeten snoeren met een geluidsdicht mondkapje. Onder hen: Zadie Smith.

Nu de eerste golf van coronaliteratuur eraan komt, zou je bijna terugverlangen naar gesloten boekhandels. Ergens is het begrijpelijk dat auteurs last krijgen van woorddrift. Dit is de ergste crisis sinds Wereldoorlog II en voor veel schrijvers ook hun eerste. Eindelijk een groot thema, eindelijk een maatschappelijke invalshoek, eindelijk verlost van navelpluis en verveeld tikken in koffiebars met een macchiato binnen handbereik. Alleen blijkt corona ook een scherprechter: enkel echt talent houdt zich staande onder de druk om als eerste je zegje te doen en met intelligente analyses voor de dag te komen. Paolo Giordano slaagde er, mede dankzij zijn medische achtergrond, wonderwel in en filosoof Slavoj Zizek wist in Pandemie vlijmscherp de tijdgeest te vatten. Anderen vallen dan weer genadeloos door de mand. Onder de struikelaars – helaas – Zadie Smith.

Het begint al met de ondertitel: Zes essays . Dat is ruim geteld: de laatste twee bestaan uit kladjes, zo uit het …Lees verder

In zes persoonlijke essays doet de auteur verslag van haar overpeinzingen ten tijde van de strenge coronamaatregelen in 2020. In haar eigen woorden: ‘Wat ik heb geprobeerd (...) is orde aan te brengen in de wirwar van gevoelens en gedachten die bij me opkwamen door alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden.’ Ze doet dat door originele vergelijkingen te maken die ze vaak poëtisch verwoordt. Daarbij werpt ze een nieuw en schel licht op beladen thema’s als racisme, seksisme en sterfelijkheid: COVID-19 is een virus maar racisme ook. En de licht- en donkerrode vlekken op de viruskaart volgen hetzelfde patroon als wanneer je er inkomensgroepen en schoolprestaties op zou weergeven. ‘Een vroegtijdige dood wordt zelden willekeurig uitgedeeld in deze Verenigde Staten’. De Britse auteur (1975) is een internationaal gelauwerd schrijfster en journalist. Met deze zes persoonlijke, originele en bondige essays levert ze een subliem pareltje tussen de vele egodocumenten die over de coronatijd (zull…Lees verder

Virus maakte kunstenaars van ons

Zadie Smith brengt in zes essays orde aan in de wirwar van haar en onze gevoelens.

We bakten bananenbrood, tuinierden, imiteerden middeleeuwse schilderijen en maakten filmpjes waarbij het leek alsof een man met cowboyhoed in zijn huiskamer op een paard reed, maar het paard was een vrouw en haar lange haren deden dienst als achterwerk.

Kunstenaars waren we.

Dat betoogt Zadie Smith althans in haar korte essaybundel 'Overpeinzingen', die ze schreef om 'orde aan te brengen in de wirwar van gevoelens en gedachten' die in de afgelopen coronamaanden bij haar opkwamen. Want wat we deden (de mensen met vitale beroepen uitgezonderd) was eigenlijk niet anders dan 'de tijd doorkomen'. We kneedden, verpotten en bereden om iets te doen te hebben. En daarin onderscheidden we ons niet van kunstenaars of romanschrijvers zoals Smith.

De essays in 'Overpeinzingen' zijn persoonlijk - 'bescheiden per definitie, bondig uit noodzaak', zoals Smith het zelf formuleert. Bescheiden is ze inderdaad, door zich met ons fröbelaars op gelijke hoogte te zetten, en door …Lees verder

Over Zadie Smith

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Zadie Smith (Londen, 25 oktober 1975) is een Britse schrijfster van romans, verhalen en essays.

Zij wordt beschouwd als een van Groot-Brittanniës meest getalenteerde jonge auteurs. Haar debuutroman White Teeth (2000), waarmee zij drie prestigieuze prijzen in de wacht sleepte, werd gevolgd door The Autograph Man (2002) en On Beauty (2005). Smiths werk zou geïnspireerd zijn door Vladimir Nabokov, E.M. Forster, Charles Dickens, Franz Kafka, George Eliot, Martin Amis, Raymond Carver en David Foster Wallace, hoewel er ook analogieën te vinden zijn met Arundhati Roy.

Levensloop

Sadie Smith, zoals ze toen officieel heette, groeide op in de Londense gemeente Brent bij haar Engelse vader Harvey Smith en haar Jamaicaanse moeder Yvonne McLean, haar vaders tweede vrouw. Op 14-jarige leeftijd veranderde Sadie haar naam in Zadie. Als kind hield ze van tapdansen en acteren. Tijdens haar opleiding Engelse literatuu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties