Boek
Nederlands
Een Chinese vrouw keert terug naar Jinan om voor haar zieke grootvader te zorgen. Daar spreekt ze af met haar jeugdvriend, met wie ze haar trauma’s kan delen.
Extra onderwerp
De leesbrigade, Bettina
Titel
De spijker
Auteur
Yueran Zhang 1982-
Vertaler
Annelous Stiggelbout
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Chinees
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
446 p.
ISBN
9789044646610 (paperback)

Besprekingen

Recensie De spijker -Mist van geheimen

In De spijker heeft de Chinese schrijver Zhang Yueran willen onderzoeken hoe de Culturele Revolutie doorwerkt in haar generatie. In haar sfeervolle, duistere roman merk je aan alles dat zij niet uit is op eenvoudige verklaringen.

Op de eerste pagina's van de donkere, zoekende roman De spijker sneeuwt het 'alsof God de brieven van alle mensen naar beneden gooit. In kleine stukjes gescheurd.' Het is een van de achteloos treffende beelden waarmee Zhang Yueran (40), een van de beloften van de Chinese literatuur, direct de toon zet in haar internationaal met lof ontvangen boek.

In die sneeuw, op een troosteloze medische campus in de provincie, ontmoeten de bijna-dertigers Jiaqi en Gong elkaar na lange tijd weer. Zij is weer thuis omdat haar grootvader, 'de beroemdste cardioloog van China', op sterven ligt, hij verzamelt juist de moed om zijn geboortegrond nu eindelijk eens te verlaten. Sinds hun 11de hebben ze elkaar niet meer gezien, maar hun levens zijn nog altijd verbonden, niet alleen door hun vroegere gevoelens, ook, zoals zal blijken, door 'de geschiedenis', door het lot dat hun beider families pijnlijk bijeenbracht.

Dat lot ligt in de Culturele Revolutie, en het is bijzonder dat een auteur v…Lees verder

Een roman over een Chinese vrouw die terugkeert naar haar geboorteplaats om voor haar zieke grootvader te zorgen.Li Jiaqi is teruggekeerd naar Jinan en spreekt af met haar jeugdvriend Cheng Gong die al die tijd in hun oude wijk is blijven wonen. De twee hebben elkaar achttien jaar niet gezien en vertellen elkaar hun levensverhaal, maar gaandeweg ook dat van hun families. Li Jiaqi’s grootvader was een bekwaam chirurg. Cheng Gongs grootvader is daarentegen tijdens de Culturele Revolutie in coma geraakt doordat een onbekende dader hem ernstig heeft verwond. Terwijl de twee vrienden de kloof van achttien jaar proberen te overbruggen, wordt duidelijk hoezeer zij beiden zijn getraumatiseerd door het lot van hun familie, maar ook door hun land, met zijn heftige geschiedenis. Invoelend en sfeervol geschreven. Voor een breed tot geoefend lezerspubliek.Zhang Yueran (Jinan, 1982) is een Chinese schrijver. Ze schreef een klein aantal boeken.