Boek
Nederlands

De onvermijdelijkheid van geweld : roman

Yambo Ouologuem (auteur), Martine Woudt (vertaler), Gertrud Maes (vertaler)
In het imaginaire Afrikaanse rijk Nakem spelen listige heersers al eeuwen de baas, en lijdt de bevolking onder geweld en slavenhandel.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De onvermijdelijkheid van geweld : roman
Auteur
Yambo Ouologuem
Vertaler
Martine Woudt Gertrud Maes
Nawoord
Vamba Sherif
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le devoir de violence
Uitgever
[Amsterdam]: Uitgeverij Jurgen Maas, 2023
286 p.
ISBN
9789083296784 (paperback)

Besprekingen

Recensie -Taalfeest met martelscènes

Mensen zijn niet meer dan pionnen in het wrede spel dat heerser Saïf ben Isaac el Heït speelt in De onvermijdelijkheid van geweld. Het is dit woeste boek dat Goncourt-winnaar Mohamed Mbougar Sarr inspireerde.

Nog steeds zie je wel eens dat een roman wordt aanbevolen om zijn filmische kwaliteiten. Ik heb dat altijd een wat vreemd compliment gevonden. Alsof je een biefstuk aanprijst omdat hij zo lekker naar taart smaakt.

De onvermijdelijkheid van geweld van de Malinese schrijver Yambo Ouologuem (1940-2017) bevat weliswaar ook een aantal razendspannende moord- en martelscènes, die zo uit de beste James Bondfilms lijken te komen, maar het boek is wel degelijk een echte roman. Met zijn stilistische gevarieerdheid, zijn rijke en afwisselende vocabulaire, de lange meanderende zinnen die de lezer menigmaal voor verrassingen stellen, de sprankelend originele beeldspraak, talrijke bonte personages, en over elkaar heen buitelende gebeurtenissen is dit boek een waar taalfeest.

De roman speelt zich af in het denkbeeldige, door Frankrijk gekoloniseerde rijk Nakem. Prachtig laat Ouologuem zien hoe de verovering van Afrika weliswaar op het oog de verhoudingen verandert, maar hoe pa…Lees verder

Recensie Yambo Ouologuem -Een boek zoals nog niet geschreven was

Het boek dat model stond voor Mohamed Mbougar Sarrs prijswinnende De diepst verborgen herinnering van de mens is een doldrieste roman zoals je zelden leest.Door Ariejan Korteweg

Het is 1968. Terwijl in de westerse wereld de tijdgeest bloemen in het haar draagt, heerst ook in Afrika optimisme. Opper-Volta, Mali, Niger, Tsjaad, Mauritanië, Senegal, Marokko, Tunesië, Guinee, Gabon, Ivoorkust, Algerije - heel West-Afrika en de Maghreb hebben zich enkele jaren eerder losgemaakt van de Franse kolonisator. De onafhankelijkheid wordt gevierd met een herontdekking van het eigen verleden, van de grote Afrikaanse koninkrijken en de ten onrechte zo lang verwaarloosde cultuur.

In die euforie verschijnt De onvermijdelijkheid van geweld, de eerste roman van Yambo Ouologuem, een tot dan onbekende schrijver van nog geen 30 jaar uit Mali. Hij heeft in Parijs gestudeerd en schrijft in het Frans. Het zijn dan ook Franse critici die zich over zijn debuut buigen. Al snel dringt door dat het hier om een boek gaat zoals misschien nog nooit door een Afrikaan werd geschreven - en trouwens ook niet door een Fransman. Hij krijgt de Prix Renaudot en zou, als er iets m…Lees verder

Een gelaagde literaire roman over koloniale geschiedenis en Afrika. Het boek neemt de lezer mee naar het imaginaire rijk Nakem en de eeuwen durende dynastie van de Saïfs, die er als listige heersers de baas spelen. De roman biedt zo een blik op de miskende geschiedenis van Afrika, met thema's als geweld en slavenhandel. In talige, beeldende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Yambo Ouologuem (Bandiagara, 1940 - Sévaré, 2017) was een Malinese schrijver en onderwijzer. Hij schreef een klein aantal boeken. Hij won eerder de prestigieuze Prix Renaudot. 'De onvermijdelijkheid van geweld' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1968.