Besprekingen

'Ik houd mijn bek niet dicht'

Zijn debuutbundel verkocht meer dan 100.000 exemplaren en leverde hem internationale lof op; de onzachtzinnige kritiek in zijn poe?zie op de generatie van zijn ouders resulteerde in doodsbedreigingen en twee bodyguards. Een (stevig beveiligde) ontmoeting met de Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan, 19 jaar, en nu al een sensatie.

Achthonderd exemplaren, hadden ze gedacht bij de gerenommeerde Deense uitgeverij Gyldendal. Toegegeven, dat was misschien wat groot gedacht, maar omdat het ging om een ongewoon poe?ziedebuut van een 18-jarige Deens-Palestijnse zoon van vluchtelingen, namen ze de gok. Op 19 oktober 2013 verscheen de zwarte bundel, die in witte letters slechts de naam van de dichter toonde, Yahya Hassan, en daaronder de genreaanduiding Digte, plus de naam van de uitgever.

Eenvoudiger kon niet. Een half jaar later lijkt die sobere presentatie een meesterzet, nadat er inmiddels meer dan honderdduizend exemplaren van de bundel zijn verkocht, Hassan de Literatuurprijs van het Deense dagblad Politiken won, de Weekendavisens Literatuurprijs en de Deense Debutantenprijs, bijna alle critici zijn ritmische, rauwe grappige en consequent in kapitalen gestelde verzen prezen, en die zwarte bundel met 170 pulserende pagina's in grote stapels ieders aandacht trekt in boekhandels en kiosken.

"Die verko…Lees verder

De mitrailleur van een kwade dichter

Zijn familie, jeugdjaren en het geloof van zijn ouders: er blijven weinig heilige huisjes overeind in de debuutbundelGedichten van de negentienjarige Yahya Hassan. Zijn poëtische middelvinger ging in Denemarken al ruim 100.000 keer over de toonbank. Sarah Vankersschaever

'HIER MIJN VERHAAL! DISCUSSIEER EROVER / MET SUIKERKLONTJES EN KOFFIE IN JULLIE MELK'.

Het spuug druipt net niet van de pagina's in de veelbesproken debuutbundel van Yahya Hassan. We mogen zijn verhaal hebben: in schreeuwerige blokletters, 160 bladzijden lang. ZijnGedichten is een autobiografisch relaas dat leest als een associatieve woordenbrij en zich nog het best laat samenvatten in een uitroepteken. Of in een middelvinger.

Hassan is de zoon van Palestijnse vluchtelingen die naar Denemarken migreerden. Hij woont samen met zijn ouders, broers en zussen in een achterstandswijk of 'getto' zoals ze de buurt daar noemen.

Vorig jaar, op zijn achttiende, maakte Hassan al dichtend de balans op van een tot dusver teleurstellend leven: zijn religieuze vader slaat zijn kinderen met de knuppel tot de pis op de vloer ligt en zijn moeder heeft in huis niets te zeggen. Buiten de vier muren van hun appartement wacht een samenleving die hem weinig kansen biedt en hem ongegeneer…Lees verder

Yahya Hassan, een 19-jarige Palestijnse jongeman opgroeiend in Denemarken, heeft een explosief debuut geschreven waarin het stereotype van de agressieve, stelende, hypocriete, niet-geïntegreerde moslim in het Westen bevestigd wordt. Opmerkelijk is dat het geschreven is door iemand die in deze omgeving is grootgebracht. Vooral zijn vader moet het ontgelden. Als een blanke dit geschreven had, zou die waarschijnlijk voor racist uitgemaakt worden. Deze gedichtenbundel heeft meer weg van een fragmentarische roman. Het is volledig in hoofdletters geschreven. De teksten doen sterk denken aan die van de rapper Eminem die op eenzijdige, beschuldigende en gangsta-rapachtige wijze het mislukken van zijn leven aan de zelfkant van de moderne Westerse samenleving bezingt. De vertaling lijkt degelijk. Er zijn in het dunbevolkte Denemarken ruim 100.000 exemplaren van verkocht. Het onderwerp, de sociale problematiek van moslimintegratie in het moderne Westen, is actueel, waarbij de spreker een extreem…Lees verder

Over Yahya Hassan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mogens Engelund

Yahya Hassan (Århus, 19 mei 1995 - aldaar, 29 april 2020) was een Deens dichter. Door zijn islamkritische houding was hij een veelbesproken en controversieel figuur. Van zijn debuutbundel Digte ('Gedichten') werden meer dan 120.000 exemplaren verkocht en is daarmee de bestverkochte dichtbundel in Denemarken ooit.

Biografie

Jeugd

Hassan was een kind van Palestijnse ouders, die vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict in de jaren 80 via Libanon naar Denemarken vluchtten. Hij groeide op in een gezin met vier broers en zussen in een achterstandswijk met veel immigranten in Aarhus. Mede doordat hun vader tijdens de opvoeding veel geweld gebruikte, verliet Hassan al jong het geloof. Als 13-jarige jongen werd hij geplaatst in een instelling voor probleemjongeren op grond van aanpassingsproblemen en kleine criminaliteit. Daar ontwikkelde Hassan een grote belangstelling voor lezen en literatuur e…Lees verder op Wikipedia