Boek
Nederlands

De sterren en meer

+1
De sterren en meer
×
De sterren en meer De sterren en meer
In de reeks:
Genre:
Op het leven van de Franse schilder Paul Gauguin gei͏̈nspireerd relaas van een Londense makelaar die geobsedeerd raakt door de drang te schilderen en daarvoor vrouw en kinderen verlaat.
Onderwerp
Schilderkunst
Titel
De sterren en meer / W. Somerset Maugham
Auteur
William Somerset Maugham
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The moon and sixpence
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2002
271 p.
ISBN
90-450-0176-4

Besprekingen

Charles Strickland is aandelenhandelaar in Londen aan het begin van de twintigste eeuw. Op een dag verlaat hij zijn gezin en vertrekt naar Parijs. De verteller van het verhaal gaat op onderzoek uit en ontdekt dat Strickland in grote armoede leeft en zich fanatiek met de schilderkunst bezighoudt. Hij verkoopt nauwelijks iets, maar dat deert hem niet. Na de zelfmoord van een vrouw veroorzaakt te hebben vertrekt hij naar Tahiti, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden sterft. Pas na zijn dood krijgt zijn werk de erkenning die het verdient. De Britse schrijver (1874-1965) baseerde zijn verhaal op het leven van Paul Gauguin. Hoewel hij bij moderne lezers soms wat langdradig zal overkomen, blijft Maugham toch een geboren verteller die met de nodige subtiele ironie een haarscherp portret schildert van zowel de gegoede kringen in Londen als de arme sloebers in de Parijse kunstenaarswereld. Paperback; normale druk.

Over William Somerset Maugham

William Somerset Maugham (Parijs, 25 januari 1874 - Saint-Jean-Cap-Ferrat bij Nice, 16 december 1965) was een in Frankrijk geboren Brit, schrijver van een groot aantal romans, verhalenbundels, toneelstukken, reisverhalen en essays. Hij wordt algemeen beschouwd als een meester-verhalenverteller. Zijn werk wordt gekenmerkt door humor en een licht satirische (soms cynische) en analytische benadering. Vaak worden in zijn werk mensen met hun zwakheden en verborgen drijfveren in de meest uiteenlopende omstandigheden uitgetekend. Hij betrok daarbij veel van zijn eigen reis- en levenservaringen.

Een van zijn bekendste romans is Of Human Bondage, waarvan voor zijn dood al 10 miljoen exemplaren waren verkocht. Een van zijn bekendste korte verhalen is Rain. Veel van zijn werk is verfilmd of bewerkt als televisiedrama.

Levensloop

Somerset Maugham groeide op in Frankrijk, toen hij acht jaar oud was overleed zijn moeder …Lees verder op Wikipedia