Boek
Nederlands

Terwijl ik al heenging

William Faulkner (auteur)
Titel
Terwijl ik al heenging
Auteur
William Faulkner
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
As I lay dying
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001 | Andere uitgaves
246 p.
ISBN
90-450-0207-8

Andere talen:

Besprekingen

Addie Bundren is dood en haar laatste wens was begraven te worden in Jefferson, Mississippi. De roman beschrijft de barre tocht van haar man en vijf kinderen bij het uitvoeren van deze wens, aangezien er nog een eind getrokken moet worden met de kist. Elk kort hoofdstuk presenteert een van de familileden en zijn of haar gedachten over de situatie: de simpele vader Anse die zich verheugt op een nieuw kunstgebit, de idiote zoon Darl en de zwangere dochter Dewey Dell zijn de belangrijksten. Een macabere komedie waarin niet voorbijgegaan wordt aan het onaangename detail. De verschillende gezichtspunten maken het boek niet makkelijk te lezen. William Faulkner (1897-1962, Nobelprijs 1950) creëerde in zijn werk de mythologische wereld van Yoknapatawpha County (waar dit werk uit 1930 overigens niet speelt), zo een beeld gevend van de duistere wereld van de zuidelijke V.S. In thematiek sluit dit werk daarop aan. Voortreffelijke vertaling op basis van de editie van 1964. Paperbackeditie; kleine…Lees verder

Over William Faulkner

William Cuthbert Faulkner (New Albany (Mississippi), 25 september 1897 - Oxford (Mississippi), 6 juli 1962) was een schrijver uit Mississippi en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1949. Hoewel zijn werken soms uitdagend of zelfs moeilijk zijn, wordt hij over het algemeen beschouwd als een van belangrijkste fictieschrijvers van de Verenigde Staten.

William Faulkner schreef werken van psychologisch dramatische en emotionele diepte. Zoals veel auteurs leed hij aan de afgunst en de minachting van anderen. Hij werd beschouwd als de stilistische rivaal van Ernest Hemingway (zijn lange zinnen contrasteren met de korte "minimalistische" stijl van Hemingway). Hij wordt ook door sommigen beschouwd als de enige ware Amerikaanse modernistische schrijver van de prozafictie van de jaren 30, die de experimentele traditie volgde van Europese schrijvers zoals James Joyce, Virginia Woolf en Marcel Proust.

Het lezen van het werk van Faulkner is soms een inspanning. Naas…Lees verder op Wikipedia

Suggesties