Boek
Nederlands

Zolang deze heuvels van aarde zijn : ontmoetingen in Europa

Willem Van Toorn (auteur), Ineke Holzhaus (fotograaf)
+1
Zolang deze heuvels van aarde zijn : ontmoetingen in Europa
×
Zolang deze heuvels van aarde zijn : ontmoetingen in Europa Zolang deze heuvels van aarde zijn : ontmoetingen in Europa

Zolang deze heuvels van aarde zijn : ontmoetingen in Europa

Willem Van Toorn (auteur), Ineke Holzhaus (fotograaf)
Verhalen met daarin een beschrijving van de omgeving waarin bepaalde boeken van een aantal Europese auteurs zoals Boon, Pavese en Sand, zich afspelen.
Titel
Zolang deze heuvels van aarde zijn : ontmoetingen in Europa
Auteur
Willem Van Toorn
Fotograaf
Ineke Holzhaus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2016
246 p. : ill.
ISBN
9789021400402 (paperback)

Besprekingen

Willem van Toorn (1935) is een expert in het beschrijven van landschappen. Soms steekt hij ook de grens over van romancier en dichter naar actievoerder om bepaalde, naar zijn inzicht onverantwoorde, ingrepen in de natuur aan te vechten. In deze bundel reist hij de omgeving af waarin het werk van Cesare Pavese, Louis Paul Boon, George Sand en anderen gesitueerd is. In zijn reportage over de streek waar 'Le Grand Meaulnes' van Alain-Fournier zich afspeelde (Midden-Frankrijk) schetst hij een prachtig beeld van het Franse platteland en wat voor invloed de omgeving heeft op het leven van degenen die er wonen. In zijn essay over Aalst en omstreken (Louis Paul Boons biotoop) komt hij tot het verrassende inzicht dat de taalgrens in België ook een verandering van landschap laat zien. Voor veel mensen die Van Toorn sprekend opvoert, overheerst de heimwee dat het landschap van hun jeugd niet meer bestaat. Daarom is het tenminste iets dat iemand er nog wel mooi over schrijft.

Over Willem Van Toorn

Willem Peter van Toorn (Amsterdam, 4 november 1935) is een Nederlandse dichter, romanschrijver en vertaler.

Loopbaan

Van Toorn werkte als chemisch analist, onderwijzer en als redacteur bij een uitgeverij. Hij is redacteur van Raster en was medewerker aan de literaire tijdschriften De Vlaamse Gids, Maatstaf, Hollands Maandblad, New Found Land en Nieuw Vlaams Tijdschrift. Als vertaler vertaalde hij werk uit het Engels en Duits van uiteenlopende auteurs als John Updike en Franz Kafka.

Van Toorn is ook de auteur van twee jeugdboeken: het met een Zilveren Griffel bekroonde Rooie (Querido, 1991) en Heer Doos (Querido, 1997). Rooie bevat verhalen over het leven op een experimentele school in de jaren zestig waar de eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke vrijheid van leerlingen de voornaamste uitgangspunten zijn. Op het terrein van de jeugdliteratuur was Van Toorn …Lees verder op Wikipedia