Boek
Nederlands
Januari 1945. Het is een meedogenloos strenge winter als de Russen de Duitse provincie Oost-Pruisen binnenvallen. Honderdduizenden mensen slaan op de vlucht. Maar op het landgoed Georgenhof dompelt de beeldschone Katharina von Globig zich onder in een droomwereld vol muziek en literatuur. Wanneer de dorpspastoor haar vraagt een onderduiker op te vangen, stemt ze in. De man wordt echter opgepakt, e
Titel
Alles voor niets
Auteur
Walter Kempowski
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Alles umsonst
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2020
381 p.
ISBN
9789400405080 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De Russen komen

Walter Kempowski brengt het verhaal van de Duitstaligen die in 1945 uit Oost-Pruisen verdreven werden.

In 1945 strekte Duitsland zich een stuk verder oostwaarts uit, tot aan de Baltische kust. De Duitstalige bevolking in die regio werd vanaf januari 1945 verdreven door de opmars van het Rode Leger.

Dat is de situatie aan het begin van Alles voor niets, de laatste roman van de Duitse schrijver Walter Kempowski (1929-2007). Het boek verscheen oorspronkelijk in 2006 en kreeg nu een uitstekende Nederlandse vertaling.

Plaats van gebeuren is het vervallen landgoed Georgenhof. De bewoners zijn geen overtuigde nazi's, maar weten wel munt te slaan uit de oorlog. Eberhard von Globig is na mislukte zakenavonturen in dienst gegaan van de Wehrmacht en leidt een luxeleven in Italië. Zijn vrouw Katharina geeft zich over aan dagdromen en melige romans. Het landgoed met Poolse en Oekraïense arbeiders wordt bestierd door een kordate tante.

In de ijzige januarikou klopt de ene na de andere bezoeker aan. Ze brengen onrustwekkende verhalen uit het Oosten mee. De een waarsc…Lees verder

Over Walter Kempowski

Walter Kempowski (Rostock, 29 april 1929 - Rotenburg (Wümme), 5 oktober 2007) was een Duitse schrijver die vooral bekend geworden is door zijn nauwgezette, deels autobiografische, beschrijving van het dagelijks leven in Duitsland tussen 1890 en 1956.

Levensloop

Kempowski werd geboren als zoon van een reder uit Rostock en een Hamburgse moeder. Zijn opleiding volgde hij in Rostock. Hij overleefde het bombardement op Hamburg van 1943 waar hij op dat moment op bezoek was. In 1945 moest hij als 15-jarige dienst nemen in de Duitse Wehrmacht.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Kempowski in Hamburg en Wiesbaden. Hij berichtte de Amerikanen over de transporten van door de Sovjet-Unie inbeslaggenomen Oost-Duitse machinerieën. Bij een bezoek aan zijn familie in 1948 werd hij gearresteerd door de inlichtingendienst NKVD en veroordeeld tot 25 jaar tuchthuis in het Speziallager Bautzen. In 1956 werd hij vrijgelaten en vertrok hij naar H…Lees verder op Wikipedia

Suggesties