Boek
Nederlands

Meer dan geloof : islamitische reizen onder de bekeerde volken

V.S. Naipaul (auteur)

Meer dan geloof : islamitische reizen onder de bekeerde volken

Genre:
Titel
Meer dan geloof : islamitische reizen onder de bekeerde volken
Auteur
V.S. Naipaul
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beyond belief
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 1997
479 p.
ISBN
90-254-2474-0

Besprekingen

Naipaul reisde eind jaren zeventig door de moslimlanden Iran, Pakistan, Maleisië en Indonesië. Zijn visie over wat hij daar aantrof en het karakter der islam publiceerde hij in 'Onder de Gelovigen'. In 1995 bezocht hij dezelfde landen en soms dezelfde mensen wederom. Het verhaal -onder gewijzigde omstandigheden- gaat verder, maar de benadering is gewijzigd. Naipaul interpreteert en concludeert nu veel minder. Hij is veeleer verslaggever. Hij schrijft de verhalen van anderen op en brengt structuur aan. Niettemin schemert wel enige eigen mening door. Naipaul is niet bijster enthousiast over het compromisloze imperatieve aspect van de islam waarbij alwat volkseigen oud en niet-islamitisch is, wordt weggedrongen. In zijn precieze stijl beschrijft hij personen, situaties, landschappen en omstandigheden compact, helder en zeer beeldend. Extra interessant is dat geschreven wordt over het relatief onbekende Iran, het onbeminde, want onbegrepen, Pakistan en over een islamitisch Indonesië dat h…Lees verder

Over V.S. Naipaul

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door JackNL

Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas (Trinidad en Tobago), 17 augustus 1932 – Londen, 11 augustus 2018), beter bekend als V.S. Naipaul, was een Brits schrijver.

Biografie

Naipuls ouders kwamen vanuit India naar Trinidad om daar te werken. Na zijn geboorte woonde hij bij zijn moeders familie en leerde pas op zesjarige leeftijd zijn vader kennen, die als journalist voor de Trinidad Guardian aan het werk was. Het verhaal van zijn jeugd en van zijn vader werd door Naipaul verwerkt in zijn boek Een huis voor meneer Biswas.

In 1950 kreeg hij een beurs voor een studie aan de universiteit in Oxford, Engeland, en na zijn studie werkte hij een aantal jaren als freelance journalist voor de BBC, maar al snel wijdde hij zich volledig aan het schrijven van boeken.

Naast zijn romans was Naipaul bekend om zijn reisverhalen die spelen in onder andere India, Zaïre, Oeganda, Iran, Pakistan en Indonesië.

Lees verder op Wikipedia