Boek
Nederlands

Een huis voor meneer Biswas

V.S. Naipaul (auteur)
+1
Een huis voor meneer Biswas
×
Een huis voor meneer Biswas Een huis voor meneer Biswas

Een huis voor meneer Biswas

In de reeks:
Een journalist op Trinidad tracht zich te ontworstelen aan de greep van zijn Hindoe-schoonfamilie.
Titel
Een huis voor meneer Biswas
Auteur
V.S. Naipaul
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A house for Mr. Biswas
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2000 | Andere uitgaves
586 p.
ISBN
90-450-0672-3

Andere talen:

Besprekingen

De 100ste Nobelprijs voor Literatuur werd dit jaar door de Zweedse Academie voor de Letteren toegekend aan de Brits-Caribische auteur V.S. (Vidiadhar Surajprasad) -- voor de vrienden kortweg Vidia -- Naipaul. Na de dichter Derek Walcott (1992) is Naipaul de tweede Caribische auteur die deze prestigieuze prijs in het voorbije decennium mocht ontvangen. Naipauls hindoe-grootvader emigreerde in de tweede helft van de 19e eeuw van Indië naar het Caribische eiland Trinidad, waar Vidia als derde-generatie-migrant opgroeide. Hij studeerde Engelse literatuur in Oxford en vestigde zich in Londen. Ondanks zijn afkomst ontwikkelde hij een uitgesproken Brits profiel wat hem in 1990 het ridderschap opleverde. 'Sir' V.S. Naipaul wordt daarom als een buitenbeentje binnen de postkoloniale literatuur beschouwd. Toch heeft hij zich nooit ingehouden om de uitwassen van het (post)kolonialisme aan de kaak te stellen. Zijn hele oeuvre is ervan doordrenkt. Zijn literaire meesterschap staat buiten kijf, maa…Lees verder
De roman behelst het levensverhaal van een op het platteland van Trinidad geboren Hindoestaan, nazaat van destijds uit India geïmmigreerde arbeidskrachten. Het is de vader van de schrijver die model heeft gestaan voor de hoofdfiguur, een 'kleine man', niet geboren voor grote daden, die zijn leven lang moet worstelen met armoede en tegenslagen, maar die ten slotte toch zijn grote droom, een eigen huis, in vervulling ziet gaan. Het is een rijk geschakeerd verhaal, vol milde humor en mededogen. In een inleiding uit 1983 beschrijft Naipaul (1932) hoe hij als vijfentwintigjarige, wonende in Londen, er toe kwam dit boek, zijn eerste grote werk, te schrijven. In en door dit boek rijpte hij als schrijver en werd hij zich bewust van zijn eigen West-Indisch/Hindoestaanse wortels. Naipauls inleiding begint met de woorden 'Van al mijn boeken is dit mij het dierbaarst'. Voor lezers die de schrijver kennen uit zijn latere werk, zal dit boek dus een welkome kennismaking zijn. Paperback; kleine druk.

Over V.S. Naipaul

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door JackNL

Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas (Trinidad en Tobago), 17 augustus 1932 – Londen, 11 augustus 2018), beter bekend als V.S. Naipaul, was een Brits schrijver.

Biografie

Naipuls ouders kwamen vanuit India naar Trinidad om daar te werken. Na zijn geboorte woonde hij bij zijn moeders familie, en leerde pas op zesjarige leeftijd zijn vader kennen, die als journalist voor de Trinidad Guardian aan het werk was. Het verhaal van zijn jeugd en van zijn vader werd door Naipaul verwerkt in zijn boek Een huis voor meneer Biswas.

In 1950 kreeg hij een beurs voor een studie aan de universiteit in Oxford, Engeland, en na zijn studie werkte hij een aantal jaren als freelance journalist voor de BBC, maar al snel wijdde hij zich volledig aan het schrijven van boeken.

Naast zijn romans was Naipaul bekend om zijn reisverhalen die spelen in onder andere India, Zaïre, Oeganda, Iran, Pakistan en Indonesië.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties