Boek
Nederlands

Een bocht in de rivier

V.S. Naipaul (auteur), Mea Flothuis (vertaler)
Als er aan de slavernij in een zojuist onafhankelijk verklaarde staat in Afrika een einde komt, breken er onlusten uit tussen verscheidene stammen, met verstrekkende gevolgen voor blank en zwart.
Titel
Een bocht in de rivier
Auteur
V.S. Naipaul
Vertaler
Mea Flothuis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A bend in the river
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018 | Andere uitgaves
341 p.
ISBN
9789025454234 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De geschiedenis van een, niet nader genoemd, Midden-Afrikaans ontwikkelingsland weerspiegeld in het leven van Salim, een jonge winkelier van Indiase afkomst, en dat van zijn kennissen, totdat zijn winkel door het regime wordt gevorderd en hij zich gedwongen ziet te vertrekken. Boeiend geschreven relaas van de hoop en de verwachtingen van mensen in een ontwikkelingsland, op zoek naar hun identiteit en weinig banden hebbend met hun verleden. Het enige wat blijft is de rivier. Duidelijk blijkt dat een zwart-wit beoordeling van zo'n situatie onmogelijk en onrechtvaardig is. Dat is de politieke boodschap van dit glasheldere en indringende boek van de in 1932 op Trinidad geboren en in 2018 overleden auteur. Goed vertaald.

Over V.S. Naipaul

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door JackNL

Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas (Trinidad en Tobago), 17 augustus 1932 – Londen, 11 augustus 2018), beter bekend als V.S. Naipaul, was een Brits schrijver.

Biografie

Naipuls ouders kwamen vanuit India naar Trinidad om daar te werken. Na zijn geboorte woonde hij bij zijn moeders familie en leerde pas op zesjarige leeftijd zijn vader kennen, die als journalist voor de Trinidad Guardian aan het werk was. Het verhaal van zijn jeugd en van zijn vader werd door Naipaul verwerkt in zijn boek Een huis voor meneer Biswas.

In 1950 kreeg hij een beurs voor een studie aan de universiteit in Oxford, Engeland, en na zijn studie werkte hij een aantal jaren als freelance journalist voor de BBC, maar al snel wijdde hij zich volledig aan het schrijven van boeken.

Naast zijn romans was Naipaul bekend om zijn reisverhalen die spelen in onder andere India, Zaïre, Oeganda, Iran, Pakistan en Indonesië.

Lees verder op Wikipedia