Boek
Nederlands
Een jonge crypto-investeerder streeft naar innerlijke rust terwijl hij de toevalligheden en risico's die de omvang van zijn kapitaal bepalen probeert te negeren.
Titel
0xBlixa
Auteur
Vincent Van Meenen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2023
168 p.
ISBN
9789493320109 (paperback)

Besprekingen

Winnen op het internet

In zijn vierde roman focust Vincent Van Meenen op de schimmige wereld van bitcoins en cryptocurrency.

Voor wie schrijvend de wrijving tussen mens en moderniteit in kaart wil brengen, zijn er van oudsher twee opties. Bevreemdende nieuwe fenomenen en levenswijzen kunnen bezien worden van buitenaf, met de koele blik van de verslaggever, of van binnenuit, waarbij het inlevingsvermogen van de romancier leidend wordt. Vincent Van Meenen (34) kiest voor de tweede route. In zijn vierde roman probeert hij de schimmige wereld van bitcoins en cryptocurrency te verlichten door zich een boek lang te verplaatsen in een succesvolle investeerder, Paul. Op het oog is dat zomaar een 31-jarige man uit Leuven met een vriendin en een voorliefde voor buitensportkleding, maar online is hij 0xBlixa, een internetfenomeen met 70.000 volgers op Twitter die zijn dagelijkse raad en grappige plaatjes toegewijd afwachten.

In die hoedanigheid komt hij hier aan het woord, wat naast de titel ook de opmerkelijke vorm van de tekst verklaart. Van Meenen laat zijn verteller niet in volzinnen spreken, maar in bro…Lees verder

VINCENT VAN MEENEN

Nadat hij in een onlinewormgat is beland, gaat de 31-jarige Paul, een succesvolle venture capitalist angel investor met het pseudoniem 0xBlixa, op zoek naar inner peace. Tweeduizend dagen eerder heeft hij met enkele vrienden een investeringsfonds opgericht voor cryptomunten. Iedere ochtend shitpost hij ter vermaak van zijn gigantische gevolg op Twitter/X. Wanneer zijn cryptobuddy Matti in de fout gaat, verliezen ze een smak geld. Matti verdwijnt van de radar en Paul vlucht naar de Ardennen, waar het noodlot toeslaat. Drie jaar geleden raakte Vincent Van Meenen gefascineerd door cryptotraders en dook hij in het cryptoversum, de parallelle wereld van digitale valuta en blockchaintechnologieën. In 2021 publiceerde hij 'EU', de eerste Nederlandstalige roman die verscheen als non-fungible token (NFT). Was 'EU' het eerste resultaat van Van Meenens doctoraatsonderzoek over surrealistische creatiemethodes, dan is opvolger '0xBlixa' het eindproduct. Op het eerste gezicht lijkt dit boek…Lees verder

Een eigentijdse roman over de lotgevallen van een crytpo-investeerder. Het verhaal volgt 0xBlixa, een jonge crypto angel investor uit Leuven, die streeft naar innerlijke rust. Zijn dagelijkse routine bestaat uit het plaatsen van memes op Twitter en het zoeken naar slimme investeringen en NFT's met zijn cryptobuddy. Ondertussen probeert hij de toevalligheden en risico's die zijn kapitaal bepalen te negeren, terwijl het spel hem in zijn grip krijgt. In poëtische vorm en directe stijl geschreven. Voor een overwegend literair lezerspubliek. Vincent Van Meenen (1989) is een Belgische auteur. Hij schreef een klein aantal boeken. Dit boek vormt het artistieke eindproduct van het doctoraatstraject '100 jaar surrealisme - met surrealistische creatiemethodes in dialoog'; een onderzoeksproject aan ARIA (Universiteit Antwerpen en Koninklijk Conservatorium Antwerpen).