Boek
Nederlands

De zwarte Napoleon

Vamba Sherif (auteur), Liesbeth Dillo (vertaler)
Aan het eind van de 19e eeuw komt een West-Afrikaanse jongen in aanraking met Samori Touré, heerser van een uitgestrekt rijk die tegen de Fransen streed.
Titel
De zwarte Napoleon
Auteur
Vamba Sherif
Vertaler
Liesbeth Dillo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
381 p.
ISBN
9789044510416 (paperback)

Besprekingen

Vamba Sherif (1973) is een Nederlandse schrijver van Liberiaanse afkomst. Hij publiceerde tot nu toe vier romans, waaronder zijn debuut 'Het land van de vaders' (1999). ‘De zwarte Napoleon’ is een historische roman. Het boek speelt in West-Afrika aan het eind van de negentiende eeuw. De 'zwarte Napoleon' is de historische 'keizer' Samori Touré die in het laatste kwart van die eeuw heerste over een uitgestrekt Afrikaans rijk (Mali, Guinee, Ivoorkust). Hij bestreed de Fransen met westerse wapens, die hij via de Britse kroonkolonies aanvoerde. Sherif vertelt het verhaal op een uitgekiende manier: door het verhaal van de dertienjarige Zaiwulo te laten kruisen met dat van Samori Touré. De jongen gaat vanuit een dorpje in het oerwoud in Liberia eerst naar het hof van de geleerde Talahat Haidarah in Guinee. Later raakt hij betrokken in de strijd van Samori Touré. Af en toe duikt de actualiteit op: 'Hij zegt dat hij in naam van het geloof handelde, maar waar het werkelijk om gaat is macht'. D…Lees verder

Over Vamba Sherif

Vamba Omar Sherif (Kolahun, Liberia, 2 december 1973) is een Liberiaans-Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Vamba Omar Sherif (schrijversnaam Vamba Sherif) is een meertalige schrijver. Hij komt uit een milieu van intellectuelen. De jonge Sherif sprak drie Afrikaanse talen en Engels, toen zijn vader hoogleraar werd aan een universiteit in Koeweit. Daar leerde Sherif ook Arabisch en maakte hij kennis met Afrikaanse, Engelse en Arabische literatuur.

Tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 vluchtte de familie in 1991 via Syrië naar Nederland, waar de familie zich vestigde in 1993. Sherif leerde Nederlands en studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg. In die tijd begon hij te schrijven om zijn penibele jeugdervaringen te verwerken.

Zijn eerste roman Het land van de vaders verscheen in 1999. De roman gaat over Liberia en speelt zich af in twee tijdsbestekken: eind 19e eeuw en eind 20e eeuw. Tijden…Lees verder op Wikipedia