Boek
Nederlands

Bert en Bart redden de wereld

Tjibbe Veldkamp (auteur), Kees de Boer (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Bert en Bart spelen dat ze de aarde redden met hun anti-Zurgh-vernietigingswapens, een gootsteen-plopper en stofzuigerbuis. Hun moeder pakt ze af, maar dan landen er echte Zurghs.
Titel
Bert en Bart redden de wereld
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Kees de Boer
Taal
Nederlands
Editie
Gewijzigde editie
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2023 | Andere uitgaven
88 p. : ill.
ISBN
9789045128221 (hardback)

Besprekingen

In 2011 viel Tjibbe Veldkamp de eer te beurt om het Nederlandse Kinderboekenweekgeschenk te schrijven, samen met illustrator Kees de Boer. Het thema ‘Superhelden! Over dapper durven zijn’ bood tal van mogelijkheden, maar in dit nogal oppervlakkige verhaaltje is de plot bijzonder eenvoudig en weinig verrassend. Gewapend met ‘gootsteen-plopper’ en ‘stofzuigerbuis’ trekt het dappere duo Bert en Bart ten strijde tegen fictieve ruimtewezens, de Zurghs. Dat is echter buiten moeder Viola gerekend, die hun ‘wapens’ afneemt en ‘lieve’ activiteiten verzint voor het tweetal. De naïviteit van de goedbedoelende moeder staat in schril contrast met de twee schalkse kinderen. Toegegeven, vernieuwend is het allemaal niet, maar de humoristische uitwerking, in woord én beeld, maakt veel goed. Bert en Bart overtuigen als een dynamisch duo, in tegenstelling tot moeder Viola en buurmeisje Felicity, die flat characters blijven. Vervolgens verliest Veldkamp duidelijk het overzicht, en plaatst hij moeder en z…Lees verder
Het Kinderboekenweekgeschenk 2011, geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer, bevat een avontuur van Bert en Bart. Ze hebben oude spullen gevonden. Ze spelen dat het wapens zijn, waarmee ze de Zurghs, die de aarde hebben aangevallen, kunnen vernietigen. Hun moeder vindt het maar niets en pakt de spullen af. Dan landt er echt een ruimteschip met Zurghs op hun huis. Hoe moeten Bert en Bart de wereld nu redden zonder wapens? Auteur en illustrator hebben al eerder samengewerkt in acht prentenboeken, waaronder drie over Agent en Boef. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties