Boek
Nederlands

Een vrouw van de wereld

Een vrouw van de wereld

Genre:
Het huwelijk van Leonie Daas met touroperator Dick Espen blijkt al snel niet te zijn wat Leonie ervan verwacht had en het overlijden van Dick voelt als een bevrijding voor Leonie.
Onderwerp
Keuzes, Huwelijk
Titel
Een vrouw van de wereld
Auteur
Thomas van Aalten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2020
194 p.
ISBN
9789463810081 (paperback)

Besprekingen

De roman bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat in hoofdzaak over Leonie Daas. Ze is van eenvoudige, katholieke afkomst en trouwt in 1970, duidelijk boven haar stand, met de ondernemer en succesvolle touroperator Dick Espen. Ze vestigen zich in een dure buurt van Amsterdam. Vrijwel direct daarna beginnen de problemen. Dick blijkt een protserige bullebak. Hij drinkt te veel en mishandelt haar. Nog in hetzelfde jaar wordt Leonie zwanger en worden zijn seksisme en openlijk racisme haar teveel. Het plotselinge overlijden van Dick voelt als een bevrijding. In het tweede deel wordt de lezer op de hoogte gebracht van de achtergronden van Dicks dood. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij het contact tussen Leonie en een voodoopriester. De roman sluit dan af met een kort stuk over Leonie's reis naar Suriname, waar ze opnieuw met de verantwoordelijkheid voor de dood van Dick geconfronteerd wordt. Het autoctoriaal verteld verhaal, dat halverwege van chronologisch naar retrospectief omslaat,…Lees verder

Over Thomas van Aalten

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Thomas van Aalten (Huissen, 26 september 1978) is een Nederlandse schrijver en journalist.

Levensloop

Opgegroeid in een nieuwbouwwijk in Huissen (bij Arnhem), vertrekt Van Aalten in 1996 naar Amsterdam. In een van de flats aan de randen van Amsterdam schrijft hij het verhaal "Thans gaan de treinen een andere kant op en dat is dus vandaag" waarmee hij debuteert in Zoetermeer (1997), terwijl hij aan de Hogeschool Holland in Diemen in 2001 zijn diploma haalt aan de opleiding Tekstschrijven, een specialisatie van de opleiding Communicatie. 2001 is het laatste officiële jaar van de opleiding Tekstschrijven. Van Aalten krijgt les van schrijvers en dichters als Sipko Melissen en Fetze Pijlman. Deze laatste was een van de tekstschrijvers voor Sesamstraat, De Stratemakeropzeeshow en Klokhuis. Als Van Aalten in 2001 zijn diploma haalt, is zijn debuutroman Sneeuwbeeld al verschenen.

Lees verder op Wikipedia