Boek
Nederlands

Minima Moralia : reflecties uit het beschadigde leven

Theodor Adorno (auteur), Hans Driessen (vertaler)
+1
Minima Moralia : reflecties uit het beschadigde leven
×
Minima Moralia : reflecties uit het beschadigde leven Minima Moralia : reflecties uit het beschadigde leven

Minima Moralia : reflecties uit het beschadigde leven

Filosofische essays over het doel van moraal, het goede leven.
Onderwerp
Ethiek
Titel
Minima Moralia : reflecties uit het beschadigde leven / Theodor W. Adorno
Auteur
Theodor Adorno 1903-1969
Vertaler
Hans Driessen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Minima Moralia : Reflexionen aus dem beschädigten Leben
Editie
1
Uitgever
Nijmegen: Vantilt, 2013
285 p.
ISBN
9789460041280 (paperback)

Besprekingen

Het vertrekpunt van elk der fragmenten is een (culturele) actualiteit, die Adorno (1903-1969) als uitgangspunt kiest voor een (wijsgerige) meditatie of bespiegeling. Die overspannen het hele gamma tussen een traktaat en een column. Zo ontstaat een essayistisch patroon, waarin de wijsbegeerte als het opsporen van verstandige levenslessen gedijt. Verstandig in de zin van gezond en kritisch besef van waarden. De keuze van (toenmalige) actualiteiten verraadt een brede belangstelling en eruditie; en een complexe cultuur. Dit bepaalt de moeilijkheidsgraad van dit boek; niet alles is direct traceerbaar. De mijmeringen zelf zijn dan wel niet bijzonder technisch of abstract, maar niet altijd is duidelijk welke realiteit zij becommentariëren. In dat kader zoekt Adorno de uitgangspunten van de moraal. Een boeiend boek voor erudiete lezers die willen nadenken over hoe het leven te leven.

Over Theodor Adorno

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Jeremy J. Shapiro

Theodor Ludwig Wiesengrund Adorno (Frankfurt am Main, 11 september 1903 – Visp (Zwitserland), 6 augustus 1969) was een Duits socioloog, filosoof, musicoloog, componist en literatuurcriticus. Hij was ook een prominent lid van het Institut für Sozialforschung, meestal Frankfurter Schule genoemd.

Sociaal filosoof

Theodor W. Adorno studeerde aan de Universiteit van Oxford en profileerde zich al vroeg als socioloog. Daarnaast was hij hoofdzakelijk een filosofisch denker. Het etiket "sociaal filosoof" benadrukt het sociaal-kritisch aspect van zijn filosofisch denken, dat vanaf 1945 een intellectueel prominent standpunt werd binnen de kritische theorie van de Frankfurter Schule. Samen met Max Horkheimer, Walter Benjamin en Herbert Marcuse was hij een grondlegger van deze filosofische school, die vanaf de jaren dertig opkwam en later in de jaren zestig een sterke invloed zou uitoefenen op de studentenbewegingen in West-Eu…Lees verder op Wikipedia