Boek
Nederlands

De stad in je hoofd : roman

Tessa De Loo (auteur)
+1
De stad in je hoofd : roman
×
De stad in je hoofd : roman De stad in je hoofd : roman

De stad in je hoofd : roman

Genre:
Een man wordt geconfronteerd met zijn jeugdtrauma als hij een historisch stadsdeel probeert te behoeden voor de sloop.
Extra onderwerp
1 ster (Humo), Knack Encore
Titel
De stad in je hoofd : roman
Auteur
Tessa De Loo
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, copyright 2023
310 p.
ISBN
9789029549844 (paperback)

Besprekingen

Recensie De stad in je hoofd -En toen en toen en toen...

Tessa de Loo viert haar veertigjarig schrijverschap met De stad in je hoofd. Deze wat eendimensionale roman over het bombardement op Nijmegen smeekt om een filmdoek.

Nijmegen, 22 februari 1944. Iedereen zit al twee uur in de schuilkelder als om 13.12 uur eindelijk het eindalarm klinkt. Opgelucht komen de meeste mensen weer tevoorschijn. Snel door met de dag: wat te eten bij elkaar scharrelen, de kachel opporren of een bolletje blauwe wol naar de buurvrouw brengen. Zestien minuten later vallen er 144 bommen op het stadshart. De Amerikaanse piloten die onderweg waren naar Duitsland zijn omgekeerd vanwege slecht weer en hebben het Nijmeegse spooremplacement als nieuw doelwit gekozen. Maar door verkeerde inschattingen komen de bommen op de bovenstad terecht. Zonder waarschuwing. Bijna achthonderd mensen komen om.

Tessa de Loo neemt deze zwarte dag als startpunt van haar elfde roman De stad in je hoofd. De schrijfster viert hiermee haar jubileum: het is veertig jaar geleden dat ze debuteerde met De meisjes van de suikerwerkfabriek, de korteverhalenbundel die nog altijd een leeslijstfavoriet is onder scholieren. Haar bekendste werk i…Lees verder

Tessa de Loo

'De tweeling' (1993) zou weleens de succesvolste Nederlandse roman van de jaren 90 kunnen zijn. Ruim een miljoen verkochte exemplaren, wereldwijd vertaald, verfilmd, vermusicald. Een ongekend succes - behalve in de kolommen van de boekenpagina's: 'een draak', schreef een recensent, of 'extreem slecht geschreven'. Critici als Maarten 't Hart keerden zich dan weer af van de 'lapzwansen' in de kranten en namen het ruimhartig voor De Loo's 'meeslepende roman' op. 'De stad in je hoofd', Tessa de Loo's nieuwe boek, lijkt eenzelfde controverse te beurt te zullen vallen. Hoofdpersoon Twan verliest zijn ouders en zusje bij een bombardement op Nijmegen. We volgen de artistiek begaafde jongen door de oorlog en later door de wederopbouwjaren. Zoals ze in 'De tweeling' de clichés van De Foute Duitser en De Nobele Nederlander ontkrachtte, zo is De Loo in deze roman kritisch over de heroïek van de wederopbouw. Die kritische blik is interessant, maar niks kan de roman redden van h…Lees verder

Een roman over een man die een historisch stadsdeel probeert te redden, waarbij het trauma van zijn jeugd terugkeert.Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het huis van zijn familie voor de ogen van de achtjarige Twan vernietigd bij een bombardement. De omliggende Bovenstad stort brandend in. Ineens is hij wees; een tante ontfermt zich over hem. Jaren later ontluikt een liefde tussen hem en een jonge vrouw, en Twan koopt en restaureert een huis in de schilderachtige Benedenstad. Maar de wereld moderniseert en het stadsbestuur besluit de oude huizen daar te vervangen door nieuwbouw. Twan strijdt om het historische stadsdeel te redden, maar hierbij keert het trauma uit zijn jeugd in volle hevigheid terug. Intiem en beeldend geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep.Tessa de Loo (Bussum, 1946) is een bekende Nederlandse schrijver en scenarioschrijver. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen.