Boek
Nederlands

De kriebelsjaal van Kleine Uil

Tatyana Feeney (auteur), Emke Spauwen (vertaler)
+1
De kriebelsjaal van Kleine Uil
×
De kriebelsjaal van Kleine Uil De kriebelsjaal van Kleine Uil

De kriebelsjaal van Kleine Uil

Tatyana Feeney (auteur), Emke Spauwen (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kleine Uil heeft een veel te lange, oranje kriebelsjaal die hij graag kwijt zou willen raken. Maar Mama vindt hem altijd weer terug. Totdat Kleine Uil naar de dierentuin gaat. Prentenboek met eenvoudige illustraties in zwart-wit en twee steunkleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kleding
Titel
De kriebelsjaal van Kleine Uil
Auteur
Tatyana Feeney
Vertaler
Emke Spauwen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Little Owl's orange scarf
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789044339116 (hardback)

Besprekingen

Kleine Uil houdt van verrassingen, maar niet zo van zijn nieuwe sjaal. Die is veel te lang, oranje van kleur en kriebelt bovendien. Op allerlei manieren probeert Kleine Uil van de kriebelsjaal af te komen, zo gebruikt Uil hem bijvoorbeeld als strik rond opa’s cadeau, maar mama weet de sjaal altijd terug te vinden. Totdat Kleine Uil met de klas naar de dierentuin gaat en zonder sjaal terugkomt… Het verhaal dat Tatyana Feeney in het prentenboek De kriebelsjaal van Kleine Uil vertelt, is simpel, rechtlijnig en duidelijk gericht op kleuters, die een herkenbare situatie geschetst zien. Het is een rustig verhaal dat zeker geschikt is om knus met kinderen te lezen. Naast de taferelen is ook de figuur van Kleine Uil heel herkenbaar en zelfs menselijk te noemen. Kleine Uil houdt bijvoorbeeld van steppen en ijsjes eten en gaat naar school. Deze kenmerken zorgen ervoor dat kleuters zich moeiteloos kunnen identificeren.
De illustraties die bij de tekst horen zijn goed gekozen en worde…Lees verder
Kleine Uil heeft last van zijn veel te lange kriebelsjaal en probeert op allerlei manieren van dat vervelende ding af te komen. Helaas lukt dat niet, totdat hij naar de dierentuin gaat en de sjaal voorgoed kwijt lijkt te zijn. Samen met zijn mama koopt hij wol voor een nieuwe sjaal, nu van niet-kriebelwol en in een veel mooiere kleur dan het felle oranje van het 'verloren' exemplaar. Hij draagt zijn nieuwe sjaal tijdens een nieuw bezoek aan de dierentuin. De oplettende kijker ziet dan waar Kleine Uils oranje kriebelsjaal gebleven is! De gestileerde, sober uitgevoerde tekeningen zijn uitgevoerd in grijs (potlood), met de steunkleuren oranje en blauwgroen, tegen een witte ondergrond. Ook de krasserig ingekleurde fantasieletters zijn gedrukt in deze tint blauwgroen. De tekst is kort, vaak niet meer dan een regel per pagina; soms loopt de zin over verschillende pagina's door. Een beetje slordig is de verwijzingsfout ('het' in plaats van 'hem') als Kleine Uil van zijn nieuwe sjaal geniet. …Lees verder

De kriebelsjaal van Kleine Uil

Kleine Uil houdt van een heleboel dingen, maar NIET van zijn nieuwe sjaal. Die sjaal kriebelt, is meters lang én is veel te oranje. Dat zijn begrijpelijke ergernissen, maar je kan er moeilijk bij je mama mee aankomen als net zij die sjaal speciaal voor jou heeft gemaakt ...
Daarom bedenkt Kleine Uil een plan om van zijn sjaal af te raken. En daarna nog één en nog één en ... Bestaat er wel een plan dat mama niet zal dwarsbomen? 
Een ontzettend grappig en herkenbaar verhaal voor klein én groot! Tatyana Feeney gebruikt voor haar illustraties slechts twee andere kleuren naast grijs: oranje en petroleumblauw. Ook de illustraties zelf zijn sober. Ik vind dat deze keuze het verhaal net sterker tot zijn recht laat komen. Met weinig middelen humor brengen, is een kunst. De lay-out, het lettertype, de lettergrootte en de tekstkleur zijn weloverwogen.l Het is een grappig boek waarvan alle ingrediënten precies goed zitten.
Een leuk verhaal om stilletjes bij te gniffelen.