Titel
Stella
Auteur
Takis Würger 1985-
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Stella
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2019
190 p.
Aantekening
Gebaseerd op het leven van de echte Stella Goldschlag, ook wel 'het blonde gif' genoemd.
ISBN
9789056726232 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Een goed gesitueerde, wat naïeve Zwitserse kunststudent beleeft in 1942 in Berlijn de liefde van zijn leven met een jonge vrouw rond wie een waas van geheimzinnigheid hangt. Zij blijkt Joods, werkt (onder druk) voor de Gestapo en geeft verborgen levende Joden aan om haar ouders te redden. De vrouw Stella is gebaseerd op de historische figuur Stella Goldschlag die rond 300 Joden aangaf. Na de publicatie ontbrandde in Duitsland een hevige polemiek over de vraag in hoeverre het ethisch verantwoord is zo gemakzuchtig met een zo beladen thema om te gaan. De roman leest vlot met korte zinnen en korte hoofdstukken, waarbij historische en romantische clichés niet worden vermeden. Citaten uit processtukken en korte historische schetsen vormen een objectief tegenwicht voor de geromantiseerde feiten. Een opmerkelijk boek dat zeer uiteenlopende reacties oproept.

Bloedmooie Joodse verraadster die ouders probeerde te sparen

De Duitse schrijver Takis Würger (33) twijfelde of hij zich moest wagen aan een roman over een Joodse collaborateur. Terecht.

Het leek zo'n briljant idee. Je romandebuut 'Der Club' (2017) ging al over de vraag of het doel de middelen kan heiligen, en dan hoor je over Stella Goldschlag, een bloedmooie blonde Berlijnse Jodin die voor de Gestapo op Joden joeg. Ze stond bekend als 'het blonde gif' en moet honderden slachtoffers gemaakt hebben. Omdat ze zo haar ouders uit de trein kon houden, was haar beloofd. Sophie's Choice, maar dan waargebeurd. Maar die, ook nadat de nazi's haar ouders in 1944 toch naar Auschwitz hadden gestuurd, ijverig doorging met haar verraderswerk, waarvoor een militair Sovjettribunaal haar (kaalgeschoren) in 1946 tot tien jaar tuchthuis zou veroordelen. Die een dochter had van een onbekende vader.

In 1994 sprong ze uit het raam, een jaar nadat haar voormalige klasgenoot Peter Wyden haar biografie had gepubliceerd. Daar zit een roman in, besloot de Duitse journalist en succesauteur Takis Würger (1985).

Dus dook hij de Berlijnse oorlogsgeschiedenis in. Ook besprak hi…Lees verder