Boek
Nederlands

De waterdanser : roman

Ta-Nehisi Coates (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler)
Als zoon van een slavin en een plantage-eigenaar is Hiram vrijgesteld van zware arbeid maar wanneer zijn halfbroer door een ongeluk sterft vreest hij voor zijn toekomst en probeert te vluchten. Hierbij lijkt hij over magische eigenschappen te beschikken.
Titel
De waterdanser : roman
Auteur
Ta-Nehisi Coates
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The water dancer
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2020
445 p.
ISBN
9789029093620 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Superheld van de plantage

Hij schreef essays over de zwarte ervaring en avonturen voor zijn favoriete stripfiguur. In een fantasierijk romandebuut brengt Ta-Nehisi Coates zijn fascinaties overtuigend samen.

Ta-Nehisi Coates (1975) heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de invloedrijkste essayisten en commentatoren van de Verenigde Staten, vooral over de positie van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. In zijn memoires The Beautiful Struggle (2008) schreef hij, de zoon van een voormalig Black Panther-lid, over zijn jeugd in Baltimore, het straatgeweld, het effect daarvan op zijn broer en zijn relatie met zijn vader.

In zijn in The Atlantic gepubliceerde essay 'The Case for Reparations' (2014) analyseerde Coates de slavernij als een gigantisch proces van uitbuiting en maakte hij zich sterk voor onderzoek naar herstelbetalingen. In Between the World and Me (2015), opgezet als een brief aan zijn toen 15-jarige zoon, stelde hij onder meer dat de Amerikanen hun land beschouwen als het werk van God, maar dat de zwarte ervaring pijnlijk duidelijk maakt dat het toch vooral mensenwerk is.

Tussen zijn essays door schreef hij voor Marvel Comics nieuwe avonturen over z…Lees verder

Hiram Walker is de zoon van de zwarte slavin Rosie en de eigenaar van een tabaksplantage in Virginia. Hij hoeft geen harde arbeid op het land te verrichten maar krijgt de opdracht om zijn niet al te slimme oudere halfbroer ten dienste te staan. Na het overlijden van deze Maynard vreest Hiram voor zijn toekomst en probeert te vluchten maar deze poging lijkt te mislukken. Uiteindelijk komt hij via de Ondergrondse in Pennsylvania terecht en waar hij zich fulltime gaat inzetten voor het bevrijden van slaven. Uiteindelijk probeert hij ook zijn geliefden van de plantage te bevrijden. Ta-Nehisi Coates (1975) focust in dit atypische slavernijverhaal vooral in op het fenomeen vrijheid. Hij doet dit in een magisch realistische stijl en geeft Hiram een speciale kracht waarmee hij in tijd en ruimte lijkt te kunnen reizen. Ook andere personages hebben schijnbaar mythische eigenschappen maar ontberen historische relevantie. De lezer krijgt geen enkele handreiking om zich in de personages in te leve…Lees verder