Boek
Nederlands

De dagboeken 1950-1962

Sylvia Plath (auteur), Nelleke Van Maaren (samensteller)
Keuze uit de dagboeknotities van de Amerikaanse dichteres (1932-1963).
Onderwerp
Plath, Sylvia
Titel
De dagboeken 1950-1962 / Sylvia Plath ; gekozen, vert. en van een inl. voorz. door Nelleke van Maaren
Auteur
Sylvia Plath
Samensteller
Nelleke Van Maaren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The journals of Sylvia Plath 1950-1962
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2005
442 p.
ISBN
90-295-3825-2

Andere talen:

Besprekingen

De dagboeken van de legendarische Amerikaanse schijfster/dichteres Sylvia Plath (1932-1963). De dagboeken, die de periode van 1950-1962 beslaan, beginnen in Amerika bij het moment dat Plath net het eindexamen van de middelbare school heeft gedaan en eindigen met de moeder van twee kinderen die in het Engelse Devonshire in een romantische maar primitieve cottage een druk huishouden gaande houdt, haar dichter-echtgenoot Ted Hughes bijstaat en worstelt om tijd te vinden om zelf te schrijven. In de inleiding licht de vertaalster, die ook de selectie maakte uit de oorspronkelijke teksten, haar keuze toe. De selectie bevat ongeveer tweederde van de teksten uit de periode 1950-1962. Verder bevat het boek een korte biografie van Plath, noten en een personenregister. In een recensie in de Volkskrant hekelde Kristien Hemmerechts de vertaling die ze stroef en inaccuraat vindt. Maar volgens HP/De Tijd is dat 'de klassieke reactie die elke publicatie over Plath, Nabokov of Salinger oproept bij col…Lees verder

Over Sylvia Plath

Sylvia Plath (Boston (Massachusetts), 27 oktober 1932 – Londen, 11 februari 1963) was een Amerikaanse dichteres, romanschrijfster en essayiste. Hoewel ze vooral bekend is om haar poëzie, oogstte ze ook faam met haar semiautobiografische roman The Bell Jar ("De glazen stolp"), waarin haar worsteling met depressies gedetailleerd wordt beschreven. Na haar zelfmoord is ze voor velen een icoon geworden. Postuum werd haar in 1982 de Pulitzerprijs voor poëzie toegekend.

Leven

Sylvia Plath werd geboren in Jamaica Plain, een buitenwijk van Boston. Haar talent uitte zich al vroeg, ze schreef haar eerste gedicht toen ze acht jaar oud was. Haar vader Otto Plath, hoogleraar zoölogie en Duits, en auteur van een boekje over hommels, overleed rond die tijd, op 5 oktober 1940. Plath zette haar literaire aspiraties door, probeerde gedichten en verhalen in Amerikaanse tijdschriften gepubliceerd te krijgen en oogstte enig succes.

Sylvia l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties