Boek
Nederlands

Verhalen en reportages

Stijn Tormans (auteur)
+1
Verhalen en reportages
×
Verhalen en reportages Verhalen en reportages

Verhalen en reportages

Sfeerreportages van de Vlaamse journalist over onder meer mensen, gebeurtenissen, straten en pleinen.
Extra onderwerp
VER
Titel
Verhalen en reportages
Auteur
Stijn Tormans
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2010
317 p.
Aantekening
Bundeling van verhalen en reportages die eerder afzonderlijk verschenen in Knack
ISBN
9789085422273 (paperback)

Besprekingen

Wie regelmatig Knack leest, zal het ongetwijfeld al zijn opgevallen: de stukken van Stijn Tormans zijn zowel stilistisch als inhoudelijk een buitenbeentje in het blad. Inhoudelijk hebben ze vaak te doen met kleinere en grotere dramatische gebeurtenissen in een stedelijke, niet zelden Antwerpse, context. Qua stijl vallen de bijdragen op door een grote persoonlijke betrokkenheid en een dicht-bij-de-mensenaanpak. Tormans' stukken komen tot stand op straat, door met mensen te praten en naar ze te kijken. Zelf noemt hij dat door de straten trekken nog steeds 'spijbelen', 'het heerlijke gevoel' iets te doen dat 'verboden [is]'. Het is Tormans dan 'om de verhalen te doen'.
'Verhalen' is de juiste omschrijving voor deze stukken, eerder dan 'reportages'. Dat woord doet namelijk aan reporters denken, en aan mensen als Ryszard Kapuscinski, Minka Nijhuis en Lieve Joris ? verslaggevers die eropuit trekken om de wereld te analyseren, en daarvoor dichtbij de mensen komen die nauw betrokke…Lees verder
Een mooie, menselijke bundel met reportages en verhalen die voor het overgrote deel gericht zijn op België. Zijn 'roadmovie van onze tijd' begint letterlijk op straat. Een straat in Antwerpen waar Stijn Tormans blijft wanneer al die 'vluchtige media' al weer gevlogen zijn. Dat blijven levert wat op. Hij vraagt, waar anderen dat nalaten. Zijn schrijfstijl is puur, hij ziet en hoort details. Belangrijker nog: hij gebruikt ze in verhalen die lezen als films, opgebouwd uit scènes. Tormans zoomt naar hartenlust in en uit. Van details naar het grote plaatje en vice versa. Dat doet hij met gevoel voor romantiek en tragedie, maar ook met humor. Die komische kant is vooral te vinden in verhalen waarin hijzelf de hoofdrol speelt; zichzelf verkiesbaar stelt als politieke partij of in zijn eentje gaat demonstreren voor het recht op twijfel bijvoorbeeld. De schrijver wil het zelf zien, proeven, horen en ruiken. Zijn verhalen stemmen nostalgisch en gaan over een plein, ouderwetse liften of een voet…Lees verder

Over Stijn Tormans

Stijn Tormans (1976) is een Belgische journalist. Hij studeerde sociologie en antropologie en ging in 2001 aan de slag als reporter voor Knack.

In 2011 won Tormans de Grote Prijs Jan Wauters.

Eind september 2012 kwam Tormans in een mediastorm terecht toen Bart De Wever een interview met hem weigerde en Tormans daarover een artikel publiceerde.

Prijzen

  • 2011: Grote Prijs Jan Wauters
  • 2013 & 2014: Meesterverteller door de Stichting Verhalende Journalistiek

Publicaties

  • Verhalen en reportages (2010)
  • De zomer van 1976 (2016)
Lees verder op Wikipedia