Boek
Nederlands

Ongeduld

Stefan Zweig (auteur), Janneke Van der Meulen (vertaler)
Een verlamde freule in een garnizoensstad in het Oostenrijkse-Hongaarse keizerrijk in 1913/1914 wordt verliefd op een officier.
Titel
Ongeduld
Auteur
Stefan Zweig
Vertaler
Janneke Van der Meulen 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ungeduld des Herzens
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2015 | Andere uitgaves
430 p.
ISBN
9789020413816 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Ongeduld speelt zich af aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De ik-figuur is de vijfentwintigjarige cavalerist Toni Hofmiller, die meteen na de lagere school vanwege zijn stevige knuisten naar de cadettenschool wordt gedirigeerd en vervolgens belandt bij een klein garnizoen aan de Oostenrijks-Hongaarse grens. Daar komt hij in aanraking met het rijke milieu van de familie Kekesfalva, die een fraai kasteel in de omgeving bewoont. Bij zijn eerste bezoek aan dit kasteel begaat hij een onvergeeflijke blunder: hij vraagt de dochter des huizes, die kreupel is, ten dans. Toch zijn deze Edith, haar vader en haar nichtje Ilona bijzonder van hem gecharmeerd en het duurt dan ook niet lang of hij wordt kind aan huis. Omgekeerd heeft Toni het gevoel dat zijn aanwezigheid een heilzame uitwerking op met name Edith heeft en hij is blij ? als de onbeduidende jongeman, waarvoor hij vaak versleten wordt ? iets goeds te kunnen doen. Dit stelt hem in staat om de plagerijen van zijn jaloerse …Lees verder
Deze novelle van de Oostenrijkse schrijver (1881-1942) is kort voor zijn dood geschreven. Alles draait slechts om enkele personen die een beslissend keerpunt in hun leven meemaken. Het geheel speelt zich af in een saaie garnizoensstad in het Oostenrijkse-Hongaarse keizerrijk in 1913/1914. Een luitenant ontmoet een verlamd meisje uit de plaatselijke aristocratie. Tot zijn verbazing merkt hij dat zij opfleurt door zijn bezoeken. Zij wordt op hem verliefd, maar hij voelt slechts medelijden met haar. Uit lafheid verzwijgt hij dat. Wel verloven ze zich. Tegelijk ontkent hij tegenover zijn kameraden dat er een relatie is. Als het meisje dat hoort pleegt zij zelfmoord. De luitenant vlucht weg in de juist uitbrekende oorlog en keert daaruit als held terug. Typerend voor de stijl van Zweig is de precieze beschrijving van gevoelens en gesprekken. Men heeft er autobiografische trekken in willen bespeuren, want het inlevingsvermogen van de auteur is anders onbegrijpelijk. Al lezende wordt men geh…Lees verder

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In 1913 vestigde hij zich in Salzburg.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Stefan Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoo…Lees verder op Wikipedia