Boek
Nederlands

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig (auteur), Ria Van Hengel (vertaler)

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig (auteur), Ria Van Hengel (vertaler)
Bundeling van achttien verhalen en novellen waarin Stefan Zweig (1881-1942) laat zien hoe de psyche van de mens zowel zijn redding als zijn noodlot kan zijn.
Titel
Fantastische nacht en andere verhalen
Auteur
Stefan Zweig
Vertaler
Ria Van Hengel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2019
654 p.
Aantekening
Sommige verhalen zijn al apart verschenen of in andere bundelingen.
ISBN
9789028293076 (hardback)

Besprekingen

Stefan Zweig werd in 1881 in Wenen geboren en emigreerde in 1933 naar Engeland. Via Amerika kwam hij uiteindelijk in Brazilië terecht, waar hij – samen met zijn vrouw – in 1942 zelfmoord pleegde. Al tijdens zijn leven was hij een gevierd auteur en zijn roem is na zijn dood en na de Tweede Wereldoorlog nauwelijks verminderd. De Nederlandse lezer heeft met deze dikke bundel verhalen, 645 blz., een monument in handen waarin de meesterverteller die Stefan Zweig is het beste van zijn kunnen toont. Met de keuze van deze achttien, wat langere verhalen laat uitgeverij Van Oorschot zien waarom Zweig nog steeds actueel en lezenswaardig is. Zijn vaste thema’s: obsessie, familierelaties, oorlogservaringen, seksualiteit, jood-zijn, komen in deze bundel ruimschoots aan bod en ook zijn meest beroemde novelle, 'Schaaknovelle', is gelukkig in deze bundel opgenomen. De verhalen zijn prachtig vertaald door Ria van Hengel. Deze verhalenbundel zal vooral de lezer aanspreken die geïnteresseerd is in (Duits…Lees verder

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In 1913 vestigde hij zich in Salzburg.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Stefan Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties