Boek
Nederlands

Boekenmendel ; De onzichtbare verzameling : twee verhalen

Stefan Zweig (auteur), Maria Austria (illustrator), Ton Naaijkens (vertaler)

Boekenmendel ; De onzichtbare verzameling : twee verhalen

Stefan Zweig (auteur), Maria Austria (illustrator), Ton Naaijkens (vertaler)
Genre:
Een oude antiquaar, die elk boek kende en kon leveren, is niet opgewassen tegen het leven. De collectie van een blind geworden kunstverzamelaar is door zijn familie verkocht en vervangen door waardeloze replica's.
Titel
Boekenmendel ; De onzichtbare verzameling : twee verhalen
Auteur
Stefan Zweig
Illustrator
Maria Austria
Vertaler
Ton Naaijkens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
Enschede: AFdH, 2017
110 p. : ill.
ISBN
9789072603630 (hardback)

Besprekingen

De twee verhalen 'Boekenmendel' en 'De onzichtbare verzameling' van de wereldberoemde Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942), zijn op initiatief van de kunstenaar en schrijver Kurt Löb (opnieuw) vertaald en uitgegeven door uitgeverij AFdH. Het verhaal 'Boekenmendel' ('Buchmendel') is voor het eerst in het Nederlands uitgegeven. Een verhaal over een oude antiquaar die elk boek kende en elk boek kon leveren, maar niet opgewassen was tegen het leven. Het andere verhaal, over de onzichtbare verzameling, gaat over een blind geworden kunstverzamelaar die elke dag weer zijn litho’s en etsen tevoorschijn haalt om ze te bevoelen. Maar gedreven door armoede ten gevolge van de inflatie na de Eerste Wereldoorlog heeft de familie bijna alle originelen verkocht en vervangen door waardeloze replica’s. De vertaling van T. Naaijkens is bijzonder goed gelukt, met name de stijl en zinsopbouw van de originele verhalen komen goed tot hun recht. Een aantal toepasselijke foto’s van de Joodse fotogr…Lees verder

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In 1913 vestigde hij zich in Salzburg.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Stefan Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoo…Lees verder op Wikipedia