Boek
Nederlands

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans (auteur), Johan Reyniers (samensteller)
Essays uit de periode 1982-2022 over schrijvers, dichters, musici, filosofen, mythologie en maatschappij.
Titel
De essays 1982-2022 / Stefan Hertmans ; samenstelling en nawoord Johan Reyniers
Auteur
Stefan Hertmans
Samensteller
Johan Reyniers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
2 delen (767, 600 p.)
ISBN
9789403195216 (paperback, box)

Besprekingen

Essays van een Vlaamse romanschrijver en dichter (1951). Hij doceerde aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten in Gent. Bekend is hij door de romans ‘Naar Merelbeke' en ‘Oorlog en terpentijn’. Zijn werk werd dikwijls bekroond. De essays, uit de jaren 1982-2022, gaan over schrijvers als Mann en Houellebecq, dichters als Rilke, musici als Janacek en Costello en filosofen als Kierkegaard. Ook mythologie is een geliefd thema, zo ook de beide wereldoorlogen. Naast essays zijn ook lezingen afgedrukt. De knap geschreven stukken getuigen van een enorme werklust en zijn zonder uitzondering erudiet. Geen lichte kost, maar wel geschikt voor wie houdt van een originele blik en echt iets wil leren over oudere figuren uit de cultuur. Actueel is Hertmans met zijn pleidooi voor een multiculturele samenleving en zijn verzuchtingen over de ‘gewelddadige media'. Indrukwekkend is de cassette met daarin de twee kloeke boeken met zachte omslagen.

Over Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (Gent, 31 maart 1951) is een Belgisch schrijver, dichter en essayist.

Levensloop

Hij is auteur van een literair en essayistisch oeuvre (poëzie, roman, essay, theatertekst, kortverhaal) dat hem in binnen- en buitenland bekend maakt. Zijn gedichten en verhalen verschenen in het Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Kroatisch, Duits, Bulgaars.

Hertmans doceerde aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent en de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (KASK, Hogeschool Gent) en leidde er het Studium Generale tot oktober 2010. Hij gaf lezingen aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington), University College London.

Zijn werk verscheen onder meer in The literary Review (Madison) The Review of contemporary fiction (Illinois) en Grand Street (New York). Hertmans werkte mee aan tijdschriften zoal…Lees verder op Wikipedia