Boek
Nederlands

Rode rozen

Stan Lauryssens (auteur)
Op de De Keyserlei is bij een schietpartij in Chicagostijl de boss van de Russische maffia geliquideerd. Afgezien van een afrekening in het gangstermilieu maakt ook een vrouwenmoordernaar, die bijzonder tactloos te werk gaat, de binnenstad van Antwerpen onveilig. De twee zaken zijn niet echt aan elkaar gelinkt, maar het toeval maakt dat uit de oplossing van het ene ook het andere volgt.
Titel
Rode rozen
Auteur
Stan Lauryssens
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2004
331 p.
Aantekening
Vormt samen met Zwarte sneeuw (dl. 1) en Dode lijken (dl. 2) een trilogie
ISBN
90-223-1847-8

Besprekingen

Geen rozen zonder doornen

Meesterverteller Stan Lauryssens bevestigt met Rode Rozen, het derde deel van zijn Antwerpse misdaadtrilogie, dat hij over een van de origineelste pennen binnen het Vlaamse schrijverslegioen beschikt. Zijn observatietalent en oor voor authentieke dialogen staan buiten kijf. Ook voor het Brusselse productiehuis Skyline, dat ernstig overweegt om Lauryssens' trilogie voor de televisie te verfilmen.

Stan Lauryssens breit sterk slot aan Antwerpse misdaadtrilogie

Rode Rozen is een donker, melancholisch einde van je trilogie geworden. Je commissaris is er niet vrolijker op geworden.

Klopt. Uit mijn gesprekken met mensen van de gerechtelijke politie is me duidelijk geworden dat, eens zij een bepaalde leeftijdsgrens zijn gepasseerd, het voor hen almaar moeilijker wordt om de gruwel en ellende te verwerken. Het hoe en waarom van de misdaden waarmee ze worden geconfronteerd, krijgen ze nog amper verteerd.

De commissaris uit mijn boek ziet zelfs tegen een reisje naar Hollywood op, omdat hij weet dat hij ook daar een koude douche te verwerken zal krijgen. Ik wil wel geen verkeerde indruk geven, die mensen zijn met hart en ziel met hun job bezig, het is alleen een hondenstiel.

Rode Rozen is, alle moorden en gruwel ten spijt, niet zomaar een misdaadroman.

Ik heb van in het begin gezegd dat ik niet zomaar een politieroman wilde schrijven, waarbij de speurder…Lees verder

In het holst van de stad

De nieuwe thriller van Stan Lauryssens speelt opnieuw in Antwerpen. En eens te meer toont hij zich een meester in sterke dialogen en sfeerschepping.

Stan Lauryssens

Rode rozen

Manteau, Antwerpen,
331 p., 18,95 euro.

Stan Lauryssens heeft veel meegemaakt. In een vorig leven is hij in Zuid-Amerika op zoek gegaan naar nazi-beul Jozef Mengele, leerde hij in Spanje Salvador Dalí kennen, geraakte hij in de gevangenis voor een nogal duistere handel in moderne kunst, schreef hij een biografie over de Vlaamse vrouw van Aldous Huxley. Uit alle ontmoetingen en belevenissen wist hij smakelijke verhalen te distilleren. Het onderscheid ontdekken tussen waarheid en verzinsel is soms moeilijk. En Lauryssens laat dat vaak handig in de schemerzone. Drie jaar geleden begon hij thrillers te schrijven, omdat hij niet altijd in de huid van echte mensen wou kruipen. Zwarte sneeuw kreeg meteen de Hercule Poirot-prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. Sindsdien verscheen no…Lees verder

De commissaris is moe

Stan Lauryssens sluit met Rode rozen een misdaadtrilogie af. Veel bloed, veel vuilbekkerij, maar toch een goed boek.

Het Magazijn

Bloed vloeit rijkelijk

Rode rozen is de bewust kitscherige titel van het laatste deel van een misdaadtrilogie. Stan Lauryssens begon de reeks twee jaar geleden met Zwarte sneeuw, waarvoor hij meteen de Hercule Poirot-prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal kreeg. Vorig jaar verscheen Dode lijken . De trilogie volgt een ploeg Antwerpse speurders die geconfronteerd worden met de gruwelijkste misdaden. Ook deze keer vloeit het bloed rijkelijk en Lauryssens bespaart de lezer geen enkel detail. Tot twee keer toe beschrijft hij uitgebreid een autopsie. Dat gaat zo: ,,De assistent vulde de schedel op met dikke wattenproppen. Vervolgens marineerde hij de hersenen, kieperde alle organen terug in het lege lijk en naaide met grove steken de sneden dicht.'' Lauryssens vertelt zelfs dat een lijk een erectie kan krijgen. ,,Lijkstijfte duwt de teelballen leeg, zaadcellen en prostaatvloeistof vloeien in de penis en voilà, een lijk met een orgasme,'' doceert de anat…Lees verder

Met Rode rozen sluit Stan Lauryssens zijn trilogie af die twee jaar geleden begon met Zwarte sneeuw (goed voor de Hercule Poirot-prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal) en vervolgde met Dode lijken. Peeters, Deridder, Desmet, Sofie Simoens en de commissaris brengen op het Schoonselhof, de Antwerpse stedelijke begraafplaats, de laatste hulde aan hun collega Lodewijckx, de rechercheur die "de kunst beheerste om op de verkeerde vrouw te vallen" en zelfmoord pleegde: "Lodewijckx strikte een koperen snoer om de poot van het bed en wikkelde fijne lussen van koperdraad om zijn hals. Hij maakte een kruisteken en sprong in één beweging over de trapleuning. Pas twee weken later werd het lichaam van de speurder per toeval gevonden, verrot en kromgetrokken, net zoals de zeepaardjes in het aquarium." De toon en het ritme zijn met deze omschrijving meteen gezet; het bonte allegaartje van het gerechtelijke team plengt een traan, iemand maakt een bedenking en knoopt daar een…Lees verder

Over Stan Lauryssens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Stan Lauryssens (Antwerpen, 14 oktober 1946) is een Vlaams meestervervalser en auteur.

In het begin van de jaren zeventig werkte Stan Lauryssens als stadsredacteur bij De Nieuwe Gazet/Het Laatste Nieuws. Daarna reisde hij als freelance-journalist de wereld rond en interviewde vele bekende personen: o.a. de schrijvers Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en Catherine Cookson. Hij ontmoette wereldreiziger Thor Heyerdahl die een Oscar won voor zijn documentaire film over Kon-Tiki, beeldende kunstenaars als Christo, Andy Warhol, Karel Appel en Salvador Dalí. In Duitsland voerde hij lange gesprekken met de overlevenden uit de Berlijnse bunker van Adolf Hitler: SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde in een bomkrater, Leni Riefenstahl die de lievelingscineaste was van Hitler en van het Derde Rijk, Karl Dönitz die gedurende 22 dagen Hitler opvolgde als Führer van Duitsland.

In het midden van de jaren zeventig publiceerde Stan Laurys…Lees verder op Wikipedia