Zeewater is zout, zeggen ze

Simone Lenaerts (auteur)
+1
Zeewater is zout, zeggen ze
×
Zeewater is zout, zeggen ze Zeewater is zout, zeggen ze

Zeewater is zout, zeggen ze

Genre:
In een Antwerpse familie in de jaren vijftig tekenen zich grote tegenstellingen af tussen katholieke en antiklerikale familieleden.
Extra onderwerp
Antwerpen ; 1945-
Titel
Zeewater is zout, zeggen ze
Auteur
Simone Lenaerts
Taal
Nederlands
Uitgever
Breda: De Geus, 2009 | Andere uitgaves
415 p.
ISBN
9789044511147

Andere formaten:

Besprekingen

Dit boek vertelt het verhaal van de tienjarige Rosa en haar familie in de tweede helft van de jaren '50 in Antwerpen. Ten eerste leren we haar vader Raymond kennen, arbeider, fanatiek communist en antiklerikaal. Haar moeder Hendrika (Rika) is een Nederlandse en niet-praktiserende katholiek, die haar man nog nauwelijks kan verdragen. Ze droomt van een 'beter' leven met meer passie en welstand, al doet ze er zelf weinig aan om hun leven leefbaarder te maken. Rosa heeft ook een jongere broer, Jean-Pierre, maar die speelt een ondergeschikte rol in dit verhaal, dat leest als een langdradige kroniek van een vreugdeloos huwelijk dat beetje bij beetje helemaal spaak loopt. Rosa voelt de spanningen tussen beide ouders zeer goed aan en probeert zich staande te houden door geen positie te kiezen, al ziet ze duidelijk waar het misgaat, tot het uiteindelijk helemaal uit de hand loopt. Intussen moet ze zich ook handhaven op school, tegenover haar leeftijdgenootjes in dezelfde nieuwbouwwijk, en in h…Lees verder
De Vlaamse schrijfster (1947) brengt in deze roman het verhaal van een Antwerpse familie in de jaren vijftig. Tussen de anti-klerikale arbeider Raymond en de dromerige Rika stijgen de spanningen. Hun dochter Rosa probeert zich staande te houden in het uiteenvallende gezin door te vluchten in haar fantasie. Ze gaat op in de verhalen van haar onderwijzer en de mystieke kanten van het katholieke volksgeloof. Een sfeervol tijdsportret, waarbij de beklemmingen van een private koude oorlog worden neergezet tegen het decor van de grote koude oorlog. Geschreven in een soepele stijl, gedragen door dialogen die aansluiten bij het taalgebruik uit deze tijd. Bekroond met de Vlaamse Debuutprijs 2009. Paperback; kleine druk.