Boek
Nederlands
Breedvoerige filosofische roman met als thema de persoonlijke en maatschappelijke ervaringen van een in 1279 geboren man, die door een toverdrank onsterfelijk wordt, maar steeds meer de afstand voelt tot de latere generaties wier lot hij, niet meer gei͏̈ntereseerd, deelt.
Titel
Alle mensen zijn sterfelijk
Auteur
Simone de Beauvoir
Vertaler
Greetje Van Den Bergh
Inleider
Marja Pruis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Tous les hommes sont mortels
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2020 | Andere uitgaven
383 p.
ISBN
9789493081772 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Een quasi-historische roman, waarin een buitengewone figuur optreedt: Fosca, de tirannieke heerser over Carmona in het veertiende-eeuwse Italië, die dankzij een onsterfelijkheidselixer de geschiedenis en de wereld doorreist, bevriend raakt met Karel V, als ontdekkingsreiziger met Jacques Cartier alle continenten bezoekt, weer opduikt tijdens de Franse revolutie en in de twintigste eeuw de innige geliefde wordt van de actrice Régine, die zint op een blijvende roem. Een noodlotsroman, die wil aantonen dat door de eeuwen heen de ervaringen van de mensheid dezelfde zijn gebleven en dat alleen hij die zich boven de grauwe massa van de maatschappij weet te verheffen meer dan alleen bestáát, maar ook werkelijk heeft geleefd. De markante vertelstijl maakt dit subliem vertaalde boek tot een literair festijn. Een van de bekendste romans van de Franse schrijfster, filosofe en feministe (1908-1986).

Over Simone de Beauvoir

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Moshe Milner

Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand (Simone) de Beauvoir (Parijs, 9 januari 1908 – aldaar, 14 april 1986) was een Franse filosofe, schrijfster en feministe.

Biografie

De Beauvoir was de oudste dochter uit een niet al te bemiddeld gezin. Toen zij twee jaar oud was, kreeg zij al godsdienstonderwijs van haar moeder. Later volgde ze onderwijs op een school die verbonden was aan een klooster. Desondanks maakte ze in haar latere leven haar eigen keuzes en geloofde niet in God, zonden en de vergeving van de zonden door God. In haar ogen waren mensen verantwoordelijk voor hun eigen daden en behoorden zij zich te verantwoorden jegens zichzelf en niet ten overstaan van een God.

Ze studeerde aan de Sorbonne literatuurwetenschap, wiskunde en filosofie, en volgde hierna een docentenopleiding aan de École normale supérieure. Daar leerde ze Jean-Paul Sartre kennen, die haar metgezel voor het leven zou worden. Sartre gaf haar de koosna…Lees verder op Wikipedia