Boek
Nederlands

Vinkenoog verzameld : gedichten 1948-2008

Simon Vinkenoog (auteur), Joep Bremmers (samensteller)
+1
Vinkenoog verzameld : gedichten 1948-2008
×
Vinkenoog verzameld : gedichten 1948-2008 Vinkenoog verzameld : gedichten 1948-2008

Vinkenoog verzameld : gedichten 1948-2008

Titel
Vinkenoog verzameld : gedichten 1948-2008
Auteur
Simon Vinkenoog
Samensteller
Joep Bremmers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2008
1228 p.
ISBN
9789038890739

Besprekingen

Simon Vinkenoog was zijn hele leven een buitenbeentje. Hij maakte deel uit van de Vijftigers en verzorgde vanuit Parijs het eenmanstijdschrift 'Blurb'. Daarnaast stelde hij de geruchtmakende bloemlezing Atonaal samen, waarmee de experimentele dichters in één klap werden gecanoniseerd. Tegelijk echter duikt Vinkenoog zelden of nooit op in literaire overzichten van die periode. Zijn rol als begeleider heeft ertoe geleid dat zijn eigen creatieve bijdrage vrijwel geheel op de achtergrond bleef, hij geldt daarentegen wel als een bevoorrechte getuige van de contraculturen in de tweede helft van de 20e eeuw. Er is niet enkel zijn verleden als literair experimenteel, er zijn ook zijn vele activiteiten rond literaire performances (o.a. de legendarische nachten van de poëzie), zijn pleidooi voor de legalisering van softdrugs, zijn complexe liefdesleven, zijn interesse voor het paranormale en de new age (via het tijdschrift 'Bres'), zijn vele literaire kennissen in binnen- en buitenland.Lees verder
Met deze uitgave bezorgde Joep Bremmers een leeseditie voor een groot publiek. Ze bevat Vinkenoogs gedichten van 1948-2008 die een historische waarde vertegenwoordigen: de dichter is van meet af aan een gedreven pleitbezorger geweest voor zowat het hele literaire leven in Nederland en daarbuiten. Van de Vijftigers via een tijdelijk dichterschap des Vaderlands tot het aanjagen van poëzie als podiumkunst in de 21e eeuw. We zien de jonge, existentialistische Simon worstelen met wanhoop en haat jegens de maatschappij, streetwise maar beseffend dat het doodlopende straten zijn. En hoe hij later, soms geholpen door geestverruimende middelen, bevangen wordt door liefde voor en mededogen met de medemens. Uitvoerige info over zijn leven en dichterschap sluit deze bundel af. De breedsprakige Vinkenoog bezorgt de poëzielezer niet altijd het ultieme genieten, maar blijft interessant als begeleider van vele culturele stromingen in onze tijd.

Over Simon Vinkenoog

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Tom Ordelman (Thor NL)

Simon Vinkenoog (Amsterdam, 18 juli 1928 – aldaar, 12 juli 2009) was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar.

Levensloop

Jonge jaren

Vinkenoog werd op 18 juli 1928 om 9:10 uur geboren als enig kind van Hendrik Albertus Vinkenoog en Anna van Meel. Na de scheiding van zijn ouders in 1937 groeide hij op bij zijn moeder in de Amsterdamse wijk De Pijp.

In 1944 behaalde hij zijn Mulo-diploma en trad hij in dienst van uitgeverij Querido. Hij verwekte een kind, trouwde en trok in bij zijn schoonmoeder. Binnen een half jaar liep de relatie stuk en verhuisde Vinkenoog terug naar het huis van zijn moeder. In 1948 ging hij met zijn aanstaande tweede vrouw, de acht jaar oudere Judith, naar Parijs waar hij ging werken voor UNESCO, als medewerker op de afdeling boeken en publicaties.

Vijftigers

Op 21-jarige leeftijd begon hij het Ned…Lees verder op Wikipedia