Boek
Nederlands

Ja! : bloemlezing met de laatste 19 gedichten

Simon Vinkenoog (auteur), Joep Bremmers (samensteller)

Ja! : bloemlezing met de laatste 19 gedichten

Tot aan het einde van zijn leven heeft dichter Vinkenoog een enorme productie aan de dag gelegd die vorig jaar is gebundeld tot Vinkenoog Verzameld, gedichten 1948 - 2008. De bloemlezing Ja! bundelt de hoogtepunten uit zestig jaar poëzie: gedichten die Vinkenoog schreef als jonge Vijftiger, als profeet van de jaren zestig, zijn jubelende verzen uit de jaren zeventig en zijn rijpe poëzie uit latere
Extra onderwerp
POE
Titel
Ja! : bloemlezing met de laatste 19 gedichten / gedichten Simon Vinkenoog ; samenst. en nawoord Joep Bremmers
Auteur
Simon Vinkenoog
Samensteller
Joep Bremmers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2010
157 p.
ISBN
9789038893242 (paperback)

Besprekingen

Na de lijvige uitgave 'Verzamelde Gedichten 1948-2008' presenteert Joep Bremmers hier een handzame keuze uit Vinkenoogs beste werk, uitgebreid met zijn laatste negentien gedichten. De bundel is bijzonder omdat vooral de mens Simon erin wordt belicht: een mens die zijn hele leven bezig was met wat filosofen "de transgressie van het ik" noemen: hoe kan ik vrij, ongeconditioneerd leven? Zeker is hier een moralist aan het woord, maar dan eentje zonder dogma of predikantenretoriek. Hem drijft een allesoverheersende liefde voor het leven. Dat betekent: voortdurend genieten, oog hebben voor kleine dingen en, op taalgebied, clichés uit hun verband rukken en daarmee iets toevoegen. Zijn gevoel voor ritme werd gevoed door de Amerikaanse Beatgeneration. Het fenomeen "performing poet" is door Vinkenoog (1928-2009) hier geïntroduceerd.

Over Simon Vinkenoog

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Tom Ordelman (Thor NL)

Simon Vinkenoog (Amsterdam, 18 juli 1928 – aldaar, 12 juli 2009) was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar.

Levensloop

Jonge jaren

Vinkenoog werd op 18 juli 1928 om 9:10 uur geboren als enig kind van Hendrik Albertus Vinkenoog en Anna van Meel. Na de scheiding van zijn ouders in 1937 groeide hij op bij zijn moeder in de Amsterdamse wijk De Pijp.

In 1944 behaalde hij zijn Mulo-diploma en trad hij in dienst van uitgeverij Querido. Hij verwekte een kind, trouwde en trok in bij zijn schoonmoeder. Binnen een half jaar liep de relatie stuk en verhuisde Vinkenoog terug naar het huis van zijn moeder. In 1948 ging hij met zijn aanstaande tweede vrouw, de acht jaar oudere Judith, naar Parijs waar hij ging werken voor UNESCO, als medewerker op de afdeling boeken en publicaties.

Vijftigers

Op 21-jarige leeftijd begon hij het Ned…Lees verder op Wikipedia