Boek
Nederlands

Calder : de draad van Alexander

Sieb Posthuma (auteur)
+1
Calder : de draad van Alexander
×
Calder : de draad van Alexander Calder : de draad van Alexander

Calder : de draad van Alexander

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Alexander heeft een draad. Daarmee maakt hij allerlei figuren. Hij kan alles maken wat hij maar wil: meubels, gebruiksvoorwerpen, dieren… Zelfs een stad. Het enige wat hij niet heeft, is een vriend.
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Calder : de draad van Alexander
Auteur
Sieb Posthuma
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2013 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789025860134 (hardback)

Besprekingen

Naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling over het werk van Alexander Calder in het Haagse Gemeentemuseum (2012), maakte Sieb Posthuma een prentenboek over deze Amerikaanse kunstenaar (1898-1976). Het verhaal volgt een mannetje met een grote neus en alpinopetje dat gefascineerd is door het ijzerdraad waar hij lichte draadsculpturen mee maakt. Hij maakt er kapstokken, fietsen, dieren, mensen, steden en een heel circus mee. Op een dag is hij de draad kwijt: hij wil iets maken dat uit zichzelf beweegt. Dan ontdekt hij kleurvlakken die hij aan zijn draden bevestigt en zijn eerste ‘mobile’ is geboren. Dit weerspiegelt de ontwikkeling in Calders werk - van figuratief naar abstract - maar is dramatisch niet echt spectaculair. Dat zijn de tekeningen van Posthuma gelukkig wel. De Gouden Penseel-winnaar (2009) maakte eerder onder andere 'Mannetje Jas' (2006) en 'Het grote Rintje voorleesboek' (2011). Alleen op de achterzijde van het omslag staat enige informatie over Alexander Calder. I…Lees verder

Over Sieb Posthuma

Sybrand Suardus Nicolaas (Sieb) Posthuma (Rotterdam, 26 juni 1960 – Amsterdam, 3 augustus 2014) was een Nederlands illustrator, schrijver en theatervormgever.

Leven en werk

Posthuma studeerde aan de Rietveld Academie schilderen en grafiek. Na zijn afstuderen in 1987 ging hij werken als freelance illustrator. In het begin produceerde hij voornamelijk werk voor volwassenen. Zo maakte hij jarenlang tekeningen voor verschillende columnisten in HP/De Tijd. Voor NRC Handelsblad vervaardigde hij naast tekeningen in de bijlagen Cultureel Supplement en Agenda ruim tien jaar wekelijks een tekening over de politieke actualiteit.

Naast zijn werk voor volwassenen begon Posthuma vanaf 1990 ook te tekenen voor kinderen, zoals illustraties voor diverse (prenten)boeken. In 2000 kreeg hij de opdracht van TNT Post om de kinderpostzegels van dat jaar te ontwerpen. Behalve tekeningen voor kranten en diverse tijdschriften en uitgeverijen …Lees verder op Wikipedia

Suggesties