Nena (16) wordt voor het eerst verliefd. Intussen wil haar vader, die door MS al jaren in een rolstoel zit, een einde aan zijn leven maken. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Nena / dir. Saskia Diesing ; writers Saskia Diesing, Esther Gerritsen
Regisseur
Saskia Diesing
Scenarist
Esther Gerritsen
Componist
Paul Eisenach
Acteur
Abbey Hoes Uwe Ochsenknecht Gijs Blom Monic Hendrickx Fabian Jansen André Jung
Taal
Meertalig, Nederlands, Duits
Uitgever
Cinéart, [2015]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
96 min.
Aantekening
Afwisselend Nederlands en Duits gesproken Ondertiteling: gedeeltelijk Nederlands, Engels
EAN
5414939919879

Besprekingen

Debuutfilm van Saskia Diesing, gebaseerd op haar eigen jeugdervaringen. In de hoofdrol zien we Abbey Hoes (Razend; Spangas) en verder Gijs Blom (Pijnstillers) en de Duitse acteur Uwe Ochsenknecht. Het verhaal speelt in de zomer van 1989 in een Gronings dorpje. De 16-jarige Nena heeft een sterke band met haar gescheiden vader, die door de ziekte MS al jaren in een rolstoel zit en een einde aan zijn leven wil maken. Tegelijkertijd wordt ze verliefd op de stoere pitcher van het honkbalteam en ontdekt de seksualiteit. De recensenten geven 3 1/2 à 4 sterren. Ronald Rovers (Filmkrant september '14) vindt Hoes 'grandioos' in 'een zware rol', maar noemt de slotscène 'ongeloofwaardig', en schrijft verder 'Het is het enige echte minpunt van een prettig lome film die 'in de zomer van 1989 ergens tegen de Duitse grens' met weinig woorden de levens van z'n personages schetst.' Winnaar van de Gouden Kalveren voor Beste regie en Beste actrice. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Saskia Diesing

Saskia Diesing (Winschoten, 1972) is een Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver. Voor haar speelfilm Nena, waarmee ze in 2014 debuteerde, won Diesing een Gouden Kalf voor de beste regie.

Biografie

Saskia Diesing volgde de opleiding Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waar ze in 1996 afstudeerde. Hierna werkte ze zeven jaar voor de VPRO als programmamaker, samensteller en eindredacteur. Ze werkte mee aan programma's als Waskracht!, VPROVanavond, Ingodsnaam en Het Geluk van Nederland.

In 2002 regisseerde Diesing een eerste film Du in de reeks "Nieuwe Lola's", die werd geselecteerd voor de Prix Europa. Daarna regisseerde ze verschillende korte films en televisiefilms.

Als speelfilmregisseur debuteerde Saskia Diesing met Nena, waarvoor ze samen met Esther Gerritsen ook het scenario schreef. De film ging in 2014 in première op het N…Lees verder op Wikipedia

Suggesties